V – day: Zorice djevojkama i ženama dijelile osnažujuće poruke

Udruga Zora i ove se godine priključila globalnom aktivističkom pokretu za suzbijanje nasilja nad ženama i djevojkama zvanom V-day (14.2.) Njihova akcija održala se danas 13. veljače (petak) na Trgu Republike u Čakovcu i na gradskoj tržnici” od 9 do 10 sati.

Na akciji, aktivistice udruge Zora dijelile su djevojkama i ženama osnažujuće poruke kojima je namjera skrenuti im pozornost na važnost vrednovanja sebe. Dvjestotinjak osnažujućih poruka prošli su tjedan izradile vrijedne volonterke na dvije kreativne radionice.

Iako volimo vjerovati da živimo u modernom svijetu gdje ne postoji rodna neravnopravnost, žene su još uvijek višestruko marginalizirane – u većem postotku slabije su obrazovane, nezaposlene, manje su plaćene i češće u nasilnim odnosima.

Ako znate da je svaka treća žena žrtva nasilja, onda ste svjesni da oko vas svaki dan prolazi mnogo žena koje svoje tajne i svoju bol nose duboko u sebi: djevojčice, žene i djevojke koje su silovane, zlostavljane, “obrezivane”, prisilno udane, prisiljene na prostituciju, ekonomski obezvređivane, vrijeđane, seksualno napastovane od strane svojih suradnika i šefova, pretučene od strane partnera…

Zbog svih pritisaka sklone su zaboraviti koliko su vrijedne i jedinstvene, te koliko je dovoljno samo povremeno se podsjetiti na svoju unutarnju snagu kako bi nam život bio lakši. Naime, žene sa višim samopouzdanjem, širokom mrežom socijalne podrške i razumijevanjem svojih vrijednosti lakše izlaze iz kruga nasilja i lakše se izbore za svoja socijalna, ekonomska i društvena prava. Sukladno tome, i one postaju podrška onima kojima je to možda potrebno.

Nasilje nad ženama je globalni problem koji žrtvi često bespovratno uzima dostojanstvo i priliku za normalan život. Svake godine diljem Svijeta odvija se na tisuće V-day događaja te se informira na milijune ljudi o stvarnom nasilju nad ženama i djevojkama.

Današnjom akcijom udruga Zora je dotaknula 200 žena koje su, nadaju se, pomoću osnažujućih poruka potvrdile svoju snagu i vrijednost prema sebi, kako bi se mogle lakše zauzeti za sebe i za ostale žene koje ih okružuju – svoje majke, sestre, kćeri i prijateljice.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije