Biskup Mrzljak posvetio župnu crkvu sv. Vida u Ivanovcu

>> Biskup Mrzljak posvetio župnu crkvu sv. Vida u Ivanovcu

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak pohodio je na Stepinčevo župu blaženog Alojzija Stepinca u Ivanovcu gdje je predvodio svečano misno slavlje i posvetio župnu crkvu sv. Vida i glavni oltar u čije je podnožje pohranio moći mučenika komunističkog režima blaženog Alojzija Stepinca.

Tom prigodom o samoj posveti crkve biskup Mrzljak je kazao kako je to uvijek velika radost. – Ova crkva do sada je bila kapela, odnosno nije bila župna crkva, pa tako nije bila niti posvećena. Treba spomenuti, nastavlja biskup Mrzljak da se u crkvi koriste dvije riječi, blagoslov i posveta. Ja bih to usporedio s ljudskim krštenjem i primanjem sakramenta svete potvrde. Tako je župna crkva sv. Vida na neki način danas primila svoju potvrdu.

U propovijedi je biskup Mrzljak kazao kako nebeske zaštitnike župe i župne crkve, blaženog Alojzija i svetog Vida, povezuje to što su obojica bili mučenici i svjedoci Božje riječi do kraja svoga života, te ih zbog toga Crkva nije zaboravila. Mrzljak je istaknuo kako se svi još sjećamo kardinala o čijem ćemo životu sigurno još mnogo toga saznati, ali isto tako, kazao je biskup još uvijek se osjeća određeni pritisak u našem društvu zbog kojeg se ne govori o komunističkom vremenu i zločinima toga sustava u kojem je živio naš narod, dodavši pritom da se upravo tim pritiscima sustava hrabro opirao blaženi Stepinac i pritom svjedočio svoju vjeru. Danas posvećujemo mjesto, kazao je još biskup Mrzljak, gdje ste vi vjernici na poseban način povezani s Bogom, ovo je mjesto susreta čovjeka s Bogom, mjesto koje nas poziva na molitvu i euharistiju.

Govoreći o župama na području Varaždinske biskupije čiji je zaštitnik bl. Alojzije Stepinac biskup Mrzljak je kazao kako na području biskupije postoje dvije takve. Jedna je u Podravini u Koprivnici, a druga upravo ova u Ivanovcu u Međimurju. Nadamo se da će blaženi Alojzije Stepinac uskoro biti proglašeni svetim, tako da će to upravo za te dvije župe biti još jedna velika radost.


Župna crkva sv. Vida nedavno je temeljito obnovljena


Župa blaženog Alojzija Stepinca sa sjedištem u Ivanovcu osnovana je 1999. godine podjelom velike čakovečke župe sv. Nikole biskupa na nekoliko manjih i pripojenjem filijale Štefanec iz susjedne župe Mala Subotica. Dotadašnja filijalna crkva sv. Vida kojom su upravljali franjevci iz čakovečkog samostana nikad do sada nije bila posvećena. Crkva je obnovljena prije nekoliko godina, kada je promijenjena kompletna žbuka iznutra, a dobrim dijelom i izvana. U kombinaciji s vanjskom i unutarnjom drenažom, na taj je način riješen problem kapilarne vlage.

U pod crkve ugrađeno je podno grijanje, nakon čega je popločen mramorom. Crkva je iznutra na novo bojana i tako vraćena u prijašnje stanje. Poseban problem predstavljali su oltari, dva bočna i glavni, koji su bili toliko dotrajali da su se i pri samom dodiru raspadali, zbog čega je bila potrebna temeljita i dugotrajna restauracija. Izmijenjena je i i kompletna stolarija, osim velikih bočnih prozora, koji su novijeg datuma.

Crkva je prema riječima tamošnjeg župnika Danijela Bistrovića bila obnavljana nesebičnom pomoći Varaždinske biskupije, doprinosom samih vjernika i darovima dobročinitelja. Ono što od predviđenih radova slijedi je dovršenje fasade koja je ostala nedovršena zbog potrebe isušivanja, zatim uređenje okoliša, te restauracija orgulja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije