Biskup Mrzljak krstio deveto dijete u obitelji čakovečkih liječnika

Svjetski dan braka u Čakovcu je proslavljen u nedjelju 8. veljače misnim slavljem koje je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Na poziv čakovečkih franjevaca, upravitelja župe sv. Nikole biskupa, misi se odazvao velik broj bračnih parova iz Čakovca i okolice koji su za vrijeme mise obnovili svoja bračna obećanja, a sedam parova koji proslavljaju okrugle obljetnice od 25 do 45 godina braka, obnovilo je svoje bračno predanje. Za vrijeme mise biskup Mrzljak krstio je deveto dijete u obitelji čakovečkih liječnika Mirjane i Ivice Dukić.

Već tradicionalnoj proslavi Svjetskog dana braka koju organiziraju čakovečki franjevci u župnoj crkvi sv. Nikole odazvalo se više desetaka bračnih parova, mnogi od njih sa svojom djecom. Sve nazočne pozdravio je gvardijan i župnik fra Željko Železnjak koji je istaknuo da su se okupili u radosti zajedno s mjesnim biskupom da proslave Dan braka, da bračni parovi obnove svoja obećanja i predanja te da prime novog člana u župnu zajednicu, javlja Varaždinska biskupija.

Biskup Mrzljak u uvodu mise kazao je kako su se doista s posebnom radošću sabrali da proslave sakramente krštenja i braka te da obnove svoju vjeru kako bi nastojali biti dobri kršćani. U propovijedi je biskup podsjetio kako je potrebno promatrati naš cjelokupan život u svjetlu vjere, i to vjere u to da je naš kršćanski život ono što je za nas dobro, i onda kada nas prihvaćaju i onda kada nailazimo na protivštine od ovoga svijeta.

Tako je bilo i Isusu, kada je ozdravljao bolesne onda su ga svi prihvaćali, a kada je govorio ono što mnogi nisu željeli čuti, tada su rekli da ima tvrd govor i da to neće slušati. Sudbina Isusovih riječi ista je i danas kada govorimo o vrednotama braka i obitelji, a drugi nam govore kako su ljudske slobode relativne ili kako par može zajedno živjeti i bez sakramenta braka. Mi na to odgovaramo kako je brak nešto sveto, temeljno i važno, kako je obitelj kao izvor života stup društva, istaknuo je biskup.

Napomenuo je kako Crkva može razumjeti ljudske slabosti, ali je ona i dalje pozvana navještati kršćanske vrednote kao ono što je Božje i sveto. Svjesni smo da neki zbog ljudskih slabosti imaju teškoće u braku, obitelji i životu, da imaju i drugačije životne orijentacije. Crkva je otvorena za svakog čovjeka. Ali Crkva i dalje naviješta temeljne istine kršćanske vjere kao one koje su najbolje za čovjeka, naglasio je biskup Mrzljak.

Poručio je kako svima kao primjer ostaje Isusov križ u kojem treba pronaći snagu za svoje životne križeve i teškoće. Potrebno je sve naše ljudske svakodnevne križeve približiti Isusovom križu kako bismo lakše prolazili kroz iskušenja, teškoće i nerazumijevanje i imali hrabrosti i ustrajnosti u našem životu.

Dok danas vi obnavljate vjernost bračne ljubavi potrebno je posvjestiti si koji su to zdravi temelji na kojima trebaju počivati Crkva i društvo i kojim putem trebamo ići uz Božju snagu koju molimo i primamo za naš svakodnevan kršćanski život, zaključio je biskup Mrzljak u propovijedi.

U misnim čitanjima sudjelovali su sami supružnici, a na kraju mise svi zajedno obnovili su svoj bračni savez i bračne zavjete. Supružnici su obnovili svoju ljubav i obećanja, te zajedno izmolili molitvu za svoj brak. Tijekom mise krštena je Marta Marija Dukić, deveto dijete u obitelji Mirjane i Ivice i njihove ostale djece Klare, Ane, Lucije, Šimuna, Dominika, Paule, Rafaela i Rahele.

Biskup Mrzljak čestitao je svima koji su se okupili u radosti i zajedništvu poručivši kako su sakramenti, poput krštenja i braka, veliki Božji blagoslovi i Božja pomoć i milost za svakodnevan život.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije