Svemirska večer u Čakovcu

Zajednica tehničke kulture Međimurske županije, uz potporu Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza i Međimurske županije organizirala je u ponedjeljak 26. siječnja ponovo druženje pod nazivom “Svemirska večer u Čakovcu”. U dvorani na katu Scheierove zgrade okupilo se nekoliko generacija zainteresiranih za astronomiju i Svemir.



Na samom početku dopredsjednik Astronomskog društva “VEGA” Čakovec, Miroslav Smolić ukratko je predstavio aktivnosti udruge te pozvao zainteresirane da im se pridruže u Društvo ili kada se organiziraju promatranja Svemira.

Po drugi put je predavač je bio fizičar i astronom Ante Radonić, s temom “Privatna industrija i svemirski letovi”.

U vrlo ugodnoj atmosferi slušatelji su saznali mnoštvo detalja o proizvodi dijelove raketa, načinu spajanja, gorivu, lansiranju te kako se živi na svemirskim stanicama. Do sada su na svemirskim stanicama boravile osobe iz petnaest država.



Let za civilnu osobu stoji 20 milijuna dolara. Jedini “prijevoznik” u svemir je jedna ruska agencija. Spomenuto je da se britanska operna pjevačica Sarah Brightman sprema ove godine za 52 milijuna dolara na desetodnevno putovanje na Međunarodnu svemirsku postaju.

Planira biti prva profesionalna glazbenica koja će pjevati iz svemira. Do sada je više od 600 osoba kupilo karte za let u svemir po cijeni od 250 000 dolara, a lansirat će se iz američke baze Virgin Galactik u Novom Meksiku.



Isto tako nagađa se da bi jedna švicarska agencija u Hrvatskoj mogla graditi svemirsku luku, a kao moguća lokacija spominje se područje Udbine.

Po završetku predavanja članovima Astronomskog društva “VEGA” iz Čakovca, Zoranu Novaku, Miroslavu Smoliću i Milivoju Kuharu išlo je na ruku prozračno, vedro zimsko vrijeme, tako da su sudionici predavanja i zainteresirani prolaznici kroz njihov teleskop omogućili “Promatranje neba pod vurom”. Jasno se vidio Mjesec, Jupiter i Orionova maglica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije