Kako je željezo u našoj krvi nastalo u zvijezdama

U subotu 13. veljače u 18 sati u dvorani TICM-a Astronomsko društvo Vega organiziram predavanje s izuzetno kompetentnim predavačem. Nakon predavanja za članove AD Vega je godišnja skupština i domjenak te ujedno pozivaju one koji se želi učlaniti.

Predavanje će biti na temu Zvijezde – tvornice elemenata i najnovija istraživanja na neutronskom detektoru u Njemačkoj i Japanu.

Na predavanju će dr. Igor Gašparić prvo govoriti o nuklearnim procesima u zvijezdama u kojima iz helija i vodika nastaju svi ostali elementi koji čine svu poznatu živu prirodu uključujući i nas. Saznajte kako je željezo u vašoj krvi ustvari nastalo u zvijezdama…

U drugom dijelu će dr. Gašparić govoriti o najnovijim istraživanjima koje provodi kao član tima na neutronskom detektoru u Darmstadu u Njemačkoj i Tokiju u Japanu te nas upoznati o njegovom radu i zanimljivostima.

Igor Gašparić je znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković u Laboratoriju za nuklearnu fiziku. Diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Doktorski rad je je izveden na institutu(KVI) u Groningenu u Nizozemskoj.

Dvije godine provodi na poslijedoktorskom usavršavanju na institutu GSI u Darmstadtu u Njemačkoj. Od tada radi na razvoju i izgradnji neutronskog detektora za proučavanje reakcija sa snopovima radioaktivnih atomskih jezgara na uskoro završenom akceleratorskom postrojenju FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research) također u Darmstadtu.

Budući da je FAIR trenutno u izgradnji, dio eksperimentalnih aktivnosti s neutronskim detektorom odvija se na sličnom postrojenju na institutu RIKEN Nishina Center for Accelerator-Based Science u Tokiju u Japanu. Dr. Igor Gašparić rođeni je Čakovčanin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije