FOTO: Misa uz blagdan sv. Vinka: Svaki je čovjek vinograd Božji

>> FOTO: Misa uz blagdan sv. Vinka: Svaki je čovjek vinograd Božji

Uz 22. siječnja, blagdan njihova zaštitnika svetog Vinka, vinari i vinogradari euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu izrekli su zahvalu Bogu za darove i plodove vinograda koje su ove jeseni ubrali i pospremili u svoje podrume.

Misu na kojoj se okupio velik broj vjernika, vinogradara, članova Udruge Hortus Croatiae predvođene predsjednikom Zdravkom Dvanajščakom te Društva vinara i vinograda Klub Vinoljub iz Nedelišća uz predsjednika Milivoja Kossija, predvodio je gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu i župnik župe svetog Nikole biskupa fra Željko Železnjak.

Kao što se vinogradar raduje grozdu koji je dar Božji i dar ruku vinogradara, tako se čovjek treba radovati što je i on nekome dar Božji, naglašeno je u propovijedi, uz usporedbu vinograda sa svakim čovjekom kojeg treba njegovati, razvijati i tek tada uživati u rezultatima. Zanimljivo je da crkva sv. Nikole čuva moći ovog đakona i mučenika uz kojega se u našem narodu povezuje početak radova u vinogradu, koje su u Međimurje donesene 1774. godine.

Stoga su se vinari i vinogradari uz obraćanje Bogu da im bude pomoć u njihovom predanom radu, ujedno poklonili moćima, odnosno materijalnim ostacima zemaljskog života sv. Vinka. Tom je prigodom blagoslovljen alat koji vinogradari i vinari koriste tijekom proizvodne godine, kako bi urod, uz Božju pomoć, bio što bolji.

U tome im je pomogao i župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom Zoranom Vidovićem, koji je pritom naglasio kako moramo cijeniti bogatstvo koje imamo u ovom vinorodnom području te se radovati svakom vinskom plodu koji odnjeguju međimurski vinari.

Uz Božju pomoć bit će pogodnog vremena i dobre berbe, a u konačnici i kvalitetnog vina, naglasio je župan. Nakon mise uslijedilo je kraće druženje na kojem su vinari priredili degustaciju svojih vrhunskih vina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije