Udruga “Pomoć neizlječivima” – poziv na javnu tribinu

Za provođenje projekta “Volonteri u palijativnoj skrbi” Europska unija će osigurati 749.772 kn bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, a u sklopu operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013.

Partneri na ovom projektu su: Franjevački svjetovni red, Mjesno bratstvo Kaptol, Zagreb, posebno njegov Mobilni tim volontera u palijativnoj skrbi kao nositelj projekta; te udruga “Naš život” i Grad Petrinja u Sisačko-moslavačkoj županiji i udruga “Pomoć neizlječivima” u Međimurskoj županiji kao partneri.

Cilj projekta je unaprijediti sustav palijativne skrbi na području naših triju županija uključivanjem volontera i jačanjem organizacija civilnog društva. Naime, kao i u cijeloj Hrvatskoj tako i na području naših triju županija sustav pružanja palijativne skrbi nije dovoljno razvijen i ne odgovara potrebama. Ovaj se sustav u cijeloj našoj zemlji tek gradi.

Palijativna skrb je jedno od područja koje zahtijeva multidisciplinarni pristup te zajednički rad zdravstvenih i nezdravstvenih struka u cilju postizanja cjelovite skrbi za bolesnika suočenog sa neizlječivom bolešću kao i za njegovu obitelj. U toj cjelovitoj skrbi uloga volontera je značajna. Volonteri mogu pružiti konkretnu pomoć bolesniku i njegovoj obitelji u svakodnevnim potrebama, doprinijeti smanjenju izolacije i poboljšanju socijalnih odnosa, doprinijeti ublažavnju boli i patnje. Vrlo značajna je uloga volontera u senzibiliziranju stručne i opće javnosti o potrebi sustavne palijativne skrbi, te u promicanju palijativne skrbi.

Udruga “Pomoć neizlječivima” specifična je jer od 2010. djeluje na području Međimurja; 3 grada i 131 selo i jer je od 50 članova velik broj zdravstvenih radnika. Oni povezuju službe i profesionalce te doprinose dostupnijoj, bržoj i cjelovitijoj skrbi za bolesnike. Profesionalci također sudjeluju u edukaciji profesionalaca i volontera. Drugi volonteri Udruge angažirani su na zagovaranju i informiranju javnosti o palijativnoj skrbi, nabavci sredstava za posudionicu pomagala te vođenju Udruge i posudionice pomagala Udruge.

Nadalje volonteri prepoznanju palijativne bolesnike u svojoj lokalnoj zajednici, posjećuju ih te kontaktiraju profesionalce te im ukazuju na potrebe bolesnika i obitelji. Ovim projektom postići će se kontinuitet skrbi i rada volontera, jačanje Udruge i doprinos razvoju palijativne skrbi u Međimurju.

Ovim vas putem pozivamo na tribinu pod nazivom “Volonteri u palijativnoj skrbi – projekt financiran od strane Europske Unije”, koja će se održati u petak 23. siječnja u 18 sati, u prostorima Tehnološkog – inovacijskog centra Međimurja na adresi Bana Josipa Jelačića 22 u Čakovcu. Tribinu organizira Udruga “Pomoć neizlječivima” koja je partner u projektu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije