Snimljen dokumentarac o hrabrim policajcima “Rode visoko lete”

Udruga specijalne jedinice policije RODA iz Varaždina i ekipa VTV Televizije iz Varaždina ovih dana završavaju projekt “Rode visoko lete“.

Riječ je o dokumentarnom filmu koji opisuje ratni put pripadnika specijalne jedinice policije Policijske uprave varaždinske koju su tijekom Domovinskog rata sačinjavali policajci uglavnom s međimurskog i varaždinskog područja, a koja je pod ratnim nazivom Rode udjelovala u svim najtežim i najvažnijim operacijama tijekom ratnih zbivanja, uvijek kao jedinica koja je dobijala najteže zadatke.

Film je podijeljen u dva dijela u ukupnom trajanju od 118 minuta, a cijeli projekt sufinanciralo je i Ministarstvo branitelja RH. Pripadnici “Roda” borili su se i branili Hrvatsku na raznim područjima – bili su angažirani u Dragotincima, Kraljevčanima, Hrvatskoj Kostajnici, Tounju, Ogulinu, u Varaždinskim danima rata, u Velikoj Buni, Karlovcu, Karađićevu, na Papuku, Maslenici, u Medačkom džepu, u Gospiću, Dubrovniku, Cavtatu, na Velebitu, u Bljesku, Oluji …

Dali su ogroman doprinos obrani suvereniteta i uspostavi hrvatske države, a za te su ciljeve dali i svoje živote. Posebno su veliki doprinos varaždinski i međimurski policajci – specijalci dali u Varaždinskim danima rata, u pokušajima da se odblokira Vukovar, u borbama na Velebitu u ekstreminim vremenskim uvjetima, te potom u operacijama Bljesak i Oluja. Film govori o svim tim detaljima ratnog puta, a svoja sjećanja iznose zapovjednici i pripadnici postrojbe.

Glavni autor projekta je novinar Vlado Premuž, koordinatori i producenti su bili Goran Mihalić i Marijan Varović, a vrlo su važne zadaće u realizaciji odradili režiser i glavni snimatelj Zlatko Pocedulić, snimatelj Marko Levanić, tonski snimatelj Zlatko Ožeg, te montažer Tomislav Možanić.

Prvi dio dokumentarnog filma Rode visoko lete bit će prikazan u programu VTV televizije u četvrtak 8. siječnja u 20.45 sati, a drugi dio je na programu u četvrtak 15. siječnja u 21.00 sat. Film će uz prigodna izlaganja uskoro biti posebno prezentiran i učenicima srednjih i osnovnih škola na varaždinskom i međimurskom području.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije