U Svetom Jurju na Bregu prikazan film ‘Neprijatelj naroda’

U župnoj crkvi sv. Jurja mč. u Svetom Jurju na Bregu na Dušni dan u ponedjeljak 2. studenoga prikazan je dokumentarni film ‘Neprijatelj naroda’ redateljice i scenaristice Višnje Starešine. Prvo prikazivanje u Varaždinskoj biskupiji priređeno je u župi koja je vezana uz dvojicu stradalnika komunističkog režima, žrtve nepoznata groba, Vladimira Mrzljaka, državnog službenika koji je dio radnog vijeka proveo u Svetom Jurju na Bregu te je odveden u nepoznato u komunističkim čistkama u Vukovaru po završetku Drugog svjetskog rata, kao i Vinka Kosa, pjesnika i tajnika Društva hrvatskih književnika koji je stradao na Križnom putu u okolici Bleiburga, a rodom je iz župe Sveti Juraj na Bregu.

Prikazivanju filma nazočili su i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, čiji je otac bio jedna od žrtava komunističke čistke, te Lada i Vera – kćeri Vinka Kosa i drugi članovi njegove obitelji, kao i sama autorica filma. Sve je okupljene pozdravio domaći župnik vlč. Ivica Puškadija koji je rekao da je film ‘Neprijatelj naroda’ priča o represiji, strahu i šutnji. Film kroz obiteljske i osobne sudbine žrtava i kroz objašnjenja povijesnih stručnjaka dokumentira sustav komunističke represije: od masovnih poslijeratnih likvidacija i ciljane eliminacije inteligencije i građanske klase, do današnje šutnje i nijekanja istine. To je i priča o biljegu nepodobnosti kojeg neke obitelji nose već sedamdeset godina.

Dokumentarni film, snimljen u prigodi 70. obljetnice poratnih događanja, govori o stradanjima ljudi u nemilosrdnim progonima u komunističkoj Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata, te o njima govore članovi njihovih obitelji. Zajedničko je protagonistima filma što su bili obilježeni od režima, koji je likvidirao članove njihovih obitelji u čistkama komunističke vlasti kada su od 1945. do 1949. nestajali bez traga i bez groba.

O vremenu poslijeratne represije straha i šutnje u kojem su zauvijek izgubili očeve i braću: državnog službenika Vladimira Mrzljaka, književnika Vinka Kosa, učitelja Zlatka Ognjanovca, općinskog bilježnika Jeronima Mlinarića, dužnosnika komunističke partije Andriju Hebranga, te gimnazijskog maturanta Borisa Novaka, u filmu su govorili njihovi sinovi, kćeri i braća varaždinski biskup Josip Mrzljak, Lada i Vera Kos, Ljerka Ognjanovac, Ratko Mlinarić, Andrija Hebrang mlađi i Vladimir Novak. Povijesni kontekst objašnjavali su dr. Ivo Banac, dr. Mitja Ferenc, dr. Martina Grahek-Ravančić, dr. Vladimir Geiger, Roman Leljak i Vice Vukojević.

Župnik Puškadija istaknuo je kako film govori o ljudima koji su otišli na put bez povratka, te o obiteljima koje su proživljavale Kalvariju kroz razne vrste psihičkog i fizičkog maltertiranja, ali koje nisu dopustile zaborav svojih muževa i očeva. ‘Pravda je spora, ali dostižna – istina uvijek pobjeđuje, budite u to uvjereni’, citirao je župnik Puškadija riječi blaženog Alojzija Stepinca, mučenika komunističke represije tijekom koje je ubijeno više od 660 hrvatskih svećenika.

Više pročitajte na webu Varaždinske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije