Svemirska večer u Čakovcu

U ponedjeljak 8. prosinca u organizaciji Zajednice tehničke kulture Međimurske županije, uz podršku Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza i Međimurske županije održano je druženje pod nazivom “Svemirska večer u Čakovcu”. U dvorani Scheierove zgrade okupilo se nekoliko generacija od najmlađih raketaša pa do veterana astronomije u našem kraju.

Svi oni kao i posjetitelji s velikom pažnjom i zanimanjem pratili su predavanje fizičara i astronoma Ante Radonića, voditelja Planetarija u Tehničkom muzeju u Zagrebu i jednog od utemeljitelja kultne radio emisije o svemiru “Andromeda”. Tema predavanja bilo je nedavno uspješno spuštanje sonde na komet.



Gospodin Radonić je pred punom dvoranom iznio niz interesantnih podataka o europskoj svemirskoj misiji “Roseta” u koju je uloženo 1,3 milijarde eura ili 3,5 eura po stanovniku Europe u deset godina. Lansirana 2004. godine, nakon deset u pol godina putovanja i prijeđenih nekoliko milijardi kilometara, sonda Philas uspješno se spustila 12. studenog 2014. godine na površinu kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko (“Čuri”).

Trenutno signal sa sonde do Zemlje putuje oko 28,5 minuta i donosi niz korisnih podataka znanstvenicima na Zemlji. Tokom i po završetku predavanja predavaču je upućeno niz pitanja pri čemu su prednjačili mladi posjetitelji predavanja. Oduševljen atmosferom tokom predavanja gospodin Radonić je obećao da će održati još jedno aktualno predavanje u siječnju iduće godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije