Ministar Mrsić na otvaranju Ispostave HZMO-e u Murskom Središću

U Gradu Mursko Središće postoji dugogodišnja tradicija rudarenja koja seže od početka prošlog stoljeća. Godine 1925. otvorena je prva jama u Međimurju zvana “Hrastinka 1“, a bavljenje rudarstvom traje sve do 1972. godine kad je zatvorena zadnja rudarska jama “S4”, a time i samo poduzeće “Međimurski ugljenokopi”.

Kako je rudarstvo bilo od iznimne važnosti za taj kraj, a tome svjedoči i podatak da je bilo zaposleno više od 1500 rudara, odlučeno je da taj dan posebno obilježi upravo na dan njihove zaštitnice, svete Barbare. Tako se već desetu godinu zaredom 4. prosinca 2014.g. tradicionalno slavi u sklopu poduzeća TEAM d.d. – inicijatora očuvanja rudarske baštine, a već šestu godinu ga slavi i Grad Mursko Središće kao gradski blagdan.

Na dan sv. Barbare, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak i načelnica Općine Narda Krisztina Glavanic potpisat će Sporazum o bratimljenju, kojemu će prisustvovati i bivši načelnik Općine Narda, koji je i započeo prijateljstvo s Gradom Mursko Središće, te predstavnici Republike Mađarske.

Istog će se dana u 12 sati u dvorištu DVD-a Mursko Središće otvoriti Ispostava Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Svečanom otvaranju HZMO nazočit će ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, ravnatelj HZMO-a Srećko Vuković, glasnogovornik HZMO Filip Dujmović, pomoćnica ravnatelja Đurđa Bićanić, predstojnica HZMO područni ured Čakovec Tatjana Hudak Štefan, te predstojnik HZMO područna služba Varaždin Davor Cikojević.

Program svečanosti:

09,30 sati – potpisivanje Sporazuma o bratimljenju Grada Mursko Središće i Općine Narda
10,00 sati – sv. misa i prigodni program u crkvi sv. Ladislava i Kraljice Marije
11,30 sati – polaganje cvijeća i molitva kod spomenika sv. Barbare
11,45 sati – polaganje vijenca kod spomenika rudarima u centru Murskog Središća
12,00 sati – otvaranje Ispostave hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje
12,30 sati – domjenak za bivše rudare, goste i uzvanike u TK “Cimper”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije