Stjepan Glavina iz Preloga član najboljeg tima u srednjoj Europi!

Ovogodišnje Srednjoeuropsko studentsko ACM natjecanje (CERC) održalo se od 14. do 16. studenog po treći put u Krakowu, Poljska. Domaćin natjecanja bio je Theoretical Computer Science Department @ Jagiellonian University, dok se samo natjecanje održalo na Fakultetu matematike i računarstva na istom Sveučilištu.

Na CERC-u 2014 nastupilo je 79 timova iz sedam srednjoeuropskih zemalja (Austrija, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Slovačka i Slovenija), a natjecanje se sastojalo od timskog rješavanja 12 problemskih zadataka na algoritamskoj osnovi u programskim jezicima C/C++/Java, pod operativnim sustavom Linux na jednom računalu u trajanju od 5 sati.

Na ovogodišnjem CERC-u nastupila su tri tima Sveučilišta u Zagrebu koji su postigli sljedeći uspjeh:

Tim Zagreb 1 u sastavu Stjepan Glavina, FER, student 2. godine diplomskog studija, Ivan Katanić, FER, student 1. godine diplomskog studija i Gustav Matula, FER, student 2. godine diplomskog studija osvojio je prvo mjesto.

Zagreb 2 bio je u sastavu Mislav Balunović, PMF-MO, student 1. godine preddiplomskog studija, Ivica Kičić, PMF-FO, student 1. godine diplomskog studija i Marin Tomić, PMF-MO, student 2. godine prediplomskog studija te je osvojio četvrto mjesto.

U timu Zagreb 3 bili su Matija Milišić, FER, student 3. godine preddiplomskog studija, Antun Razum, FER, student 3. godine preddiplomskog studija i Tomislav Tunković, FER, student 3. godine preddiplomskog studija. Oni su kraju osvojili deveto mjesto.

Fenomalan uspjeh, posebice prvog tima u sastavu Stjepan Glavina, Ivan Katanić i Gustav Matula, svi studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, popraćen je i više nego odličnim uspjehom naših ostalih timova. Ono što nas posebno veseli što je u pobjedničkom timu bio Stjepan Glavina iz Preloga, student zagrebačkog FER-a i dugogodišnji hrvatski olimpijac.

S tim rezultatom naš prvoplasirani tim izborio je nastup na finalu Svjetskog studentskog ACM ICPC natjecanja, koje će se sljedeće godine od 16. do 21. svibnja održati u Maroku. Prema pravilima, samo jedan tim s nekog sveučilišta može izboriti pravo na nastup u finalu, bez obzira što su i drugi timovi s tog sveučilišta, kao u slučaju drugog tima Sveučilišta u Zagrebu, dovoljno visoko plasirani za plasman u finale.

Timove studenata Sveučilišta u Zagrebu na ovom natjecanju vodio je Goran Žužić, stručni voditelj, dok je odgovorni voditelj bio Krešimir Malnar. Svoj doprinos ovom uspjehu dali su i ovdje prisutni članovi Organizacijskog odbora CERC-a 2015-2017 koje će se sljedeće tri godine održati u Zagrebu: doc. dr sc. Ante Đerek, Vjekoslav Giacometti, Aron Bohr i Alenka Dogan Capan.

Nastup naših informatičara na ovom jakom regionalnom natjecanju organizirao je Hrvatski savez informatičara koji je ranije organizirao i proveo sva studentska prednatjecanja za izbor naša tri tima koji nastupaju na ovom natjecanju. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Dodajmo da su udruge “Mladi informatičari Strahoninca” i “Međimurski informatički klub” članice “Hrvatskog saveza informatičara” te aktivno sudjeluju u radu pripreme informatičkih natjecatelja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije