Razmišljanje Međimurca: Trebaju li nam smeđe kante za bio otpad?

Nakon objave teksta pod naslovom “Za one koji ne žele smeđe kante: Prvo opomene, pa novčane kazne!”, u našu redakciju stiglo je pismo čitatelja koje je želio podijeliti s javnošću. Njegovo razmišljanje o ovoj aktualnoj temi prenosimo u cijelosti.

“Javljam Vam se povodom napisa kako je na području donjeg Međimurja krenula podjela kanti za sakupljanje bio razgradiovg otpada. Pre-kom navodi da ta “usluga sakupljanja biorazgradivog otpada zaokružuje zakonske obaveze odvajanja otpada na: komunalni otpad, biorazgradivi otpad, papir, tetrapak, plastiku, metalnu ambalažu, staklena ambalaža, tekstil i glomazni otpad.”

Također g. Siniša Radiković navodi da “oko 25% domaćinstva odbija preuzeti smeđe kante za biorazgradivi otpad te da isti kao razlog odbijanja navode da nemaju biorazgradiv otpad jer ga daju domaćim životinjama ili ga bacaju na gnojište te se pitaju zašto se takvo nešto ne provodi u Zagrebu i nekim drugim sredinama.”

I to je točno, veliki broj domaćinstva na području donjeg Međimurja ne treba smeđe kante za biorazgradiv otpad jer ga isti ili daju domaćim životinjama ili ga odlažu na svoja gnojišta/kompostane, koja niti jednim zakonom nisu zabranjena. Stoga ako isti sami odlažu taj biorazgradiv otpad te kako taj otpad neće i ne žele predavati Pre-komu, smatram da ta domaćinstva niti ne trebaju plaćati tu dodatnu uslugu.

U letcima koje dobivamo uz kante navodi se što se sve smije, a što ne smije odlagati u smeđe kante. Navodi se da se može staviti lišće, korov, suha trava; ljudima koji travu po dvorištu i vrtu kose kosilicom bez košare ne pada na pamet da bi je kasnije išli skupljati i odlagati je u kantu (za što je jedna kanta na dva tjedna zaista premalo), a oni koji je kose kosilicom sa košarom istu odlažu na svoja gnojišta/kompostane, jer ako je trava dobra za kompost Pre-komu, dobra je i njima.

Nadalje, navode da se u kante mogu staviti ostaci hrane, a te ostatke većina domaćinstava daje domaćim životinjama ili ih također odlaže na svoja gnojišta/kompostane. Ima niz takvih primjera gdje i kako domaćinstva odlažu biorazgradiv otpad. No, dolazimo do jednog još veće problema. Pre-kom skuplja biorazgradivi otpad od domaćinstva, a ja im postavljam pitanje što je sa stajskim gnojem, gdje i kako da stajski gnoj odlažemo, posebno OPG-ovi koji se bave uzgojem svinja, pilića, krava…?

Jesu li i oni obvezni taj biorazgradivi otpad tj. stajski gnoj odlagati u te smeđe kante i svaka dva tjedna predavati ih Pre-kom? Takvih OPG-a ima dosta na području donjeg Međimurja i oni imaju znatno više bio-otpada nego bilo koje domaćinstvo. Činjenica da stajski gnoj možemo odlagati kod kuće ili kraj farmi, a lišće, korov i travu ne možemo, zvuči apsurdno.

G. Siniša Radiković se poziva na Zakon o održivom gospodarenju otpadom u kojem nigdje ne piše da su sva domaćinstva obavezna predavati bio razgradiv otpad, a niti ne piše da se fizičku osobu može kazniti ako ne predaje biorazgradivi otpad, već ako ga ne sortira i drugo. Najlakše je izmisliti novu uslugu, odnosno projekt kompostane kojeg nam nameću da svi mi financiramo, bez obzira da li je potreban svakom građanu.

Građanima će biti podijeljene kante, a tako i neki nastali (ili koje kakvi zaostali) troškovi. Ako već Pre-kom zaokružje svoje zakonske obveze odvajanja otpada razlog za povećanjem cijene u ovom slučaju nisu imali, već je to trebalo biti samo dodatno sortiranje otpada, pa tko ne želi doma imati svoju kompostanu biorazgradiv otpad može predati Pre-komu.

Premda povećanje cijene od 13,50 kuna koje navodi g. Siniša Radiković za većinu i nije mnogo, stvar je u tome da će domaćinstva imati prazne smeđe kante, pa ako Pre-kom neće vršiti uslugu odvoza biorazgradivog otpada, tu uslugu ne bi smijeli niti naplaćivati.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije