Dani češkog filma u čakovečkom Centru za kulturu

Živahnom i zabavnom glazbenom komedijom “Revival” o “češkim Beatlesima”, počeli su Dani češkog filma u Centru za kulturu Čakovec. Publika će u narednih par dana moći pogledati neke od najuspješnijih i najpopularnijih ostvarenja češke kinematografije iz prošle i ove godine, čija su obilježja jedinstveni humor i jednostavne teme pričane na neobičan način, svojstvene samo Česima.

Riječ je o toplim ljudskim pričama, i po senzibilitetu kinematografiji bliskoj našoj, koja iz godine u godinu osvaja srca filmske publike. Čakovečkoj publici na Tribini Čakovec četvrtkom pridružila se i Jindra Mala, ataše za kulturu veleposlanstva Republike Češke u Zagrebu.

-Nama je vrlo drago, kazala je tom prigodom Mala, da se i Čakovcu mogu pogledati filmovi češke proizvodnje. Hrvati i Česi su slični narodi, sa sličnim smislom za humor, stoga će vjerujem i publici u Međimurju ovi filmovi biti bliski, jer su to zapravo jedinstvene, ali opet slične životne priče.

Češki filmovi svoj su put u Čakovec pronašli nakon nešto većih revija u Zagrebu i Rijeci, što ima poseban značaj, kazala je Marina Oskoruš, voditeljica kulturnih aktivnosti u Centru za kulturu.

-To je velika i posebna novost, jer je Čakovec pored Rijeke i Zagreba jedini uHrvatskoj koji ima priliku vidjeti najnoviju češku produkciju. Riječ je o filmovima koji su snimljeni tijekom prošle, ali i ove godine. Češki film odlikuje ono što svi volimo, ističe Oskoruš, a to je onaj jedinstveni češki humor o jednoj običnoj životnoj priči ispričanoj na neobičan način.

Nakon filma “Revival”, koji je prošlogodišnji osvajač nagrade publike Festivala u Karlovym Varyima, večeras (petak) će publika u 20 sati u Centru za kulturu Čakovec moći pogledati obiteljsku komičnu dramu “Idemo na more”, redateljski debi jednog od vodećih čeških glumaca mlađe generacije, Jiříja Mádla.

U subotu u 20 sati pak igra ‘Krásno’, debitantski film Ondřeja Sokola, crnohumorna komedija s elementima ‘film noira’ i atmosferom koja neodoljivo podsjeća na filmove braće Cohen. Program je realiziran u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije