U tri međimurska grada održana predavanja o prevenciji nasilja

Nakon održanih javnih akcija u tri grada u rujnu, u posljednjih tjedan dana u sklopu projekta “Nikad nije kasno”, udruga Zora provela je edukativna predavanja o prevenciji nasilja u obitelji i vezama u Čakovcu (28.10. dvorana Obiteljskom centra), Prelogu (30.10. u dvorani Muzeja Croata insulanus) i Murskom Središću (4.11. u dvorani za sastanke pokraj TIC-a).

Govornici/ce su bili Marina Kolar iz udruge Zora, voditeljica projekta, koja je predstavila projekt i preventivne programe koje udruga Zora provodi. Predstavila je i podijelila edukativne materijale o prevenciji nasilja u obitelji i vezama koji se mogu koristiti u radu sa mladima i djecom u školama. Svi tiskani materijali udruge Zora mogu se preuzeti u e-obliku klikom ovdje, a edukativne reklame o rodno uvjetovanom nasilju mogu se pogledati na Zorinom Youtube kanalu.

Psihologinja Obiteljskog centra Čakovec Jelena Ptiček predstavila je vrste nasilja. Iako je u javnosti najčešće prezentirano fizičko nasilje, nasilje u obitelji i vezama uključuje i psihičko, strukturalno, ekonomsko i seksualno nasilje. Iako možda nisu svi oblici jednako vidljivi, jednako su destruktivni za pojedince, obitelj i cijelu zajednicu.

Predstavila je i rad Obiteljskog centra (koji se nalazi u “staroj vojarni”) te njihove aktivnosti usmjerene roditeljima, djeci, obiteljima, učenicima kao i pojedincima, a koje provodi njihov stučni tim – psihologinja, socijalna radnica i pravnica. Za informaciju ili dogovor savjetovanja možete im se javiti svaki dan (pon-pet) od 8-16 sati na broj telefona 040 395 927.

Josip Jalšovec, policijski službenik za maloljetničku delinkvenciju Službe kriminalističke policijske Policijske uprave međimurske predstavio je postupanje Policije od same dojave koja može biti telefonskim putem, e-mailom ili osobno. Prijava može biti upućena od bilo koga iz žrtvine okoline, a ne samo od žrtve. Nakon trenutne zaštite i pružanje pomoći žrtvi sprečava se počinitelja u daljnjem nasilničkom ponašanju, utvrđuje se jesu li djeca bila očevici ili žrtve nasilja, te se postupa dalje sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.

Predstavnica Centra za socijalnu skrb Čakovec, socijalna radnica Renata Sever objasnila je kako Centar postupa u ovakvim slučajevima – od zaštite od nasilničkog ponašanja, procjene rizika i izrade plana sigurnosti, a žrtvu se upoznaje sa mogućnostima pravne zaštite.

Sudionicima/cama je prenijela i dio iskustava iz prakse, zašto žrtve ostaju u nasilnim brakovima i vezama, o “realnim i nerealnim” strahovima žrtvi koje često propituju mogućnost samostalnog života i uzdržavanja sebe i djece, strah od nasilnika ili pak razne kulturološke mitove poput onog da je “bilo kakav brak bolji od nikakvog braka”, što svakako nije istina.
Iznjela je i koje simptome izloženosti nasilju možemo prepoznati kod djece i mladih te kako možemo prepoznati da li smo u nasilnom odnosu.

Ravnateljica Sigurne kuće Martina Šebrek predstavila je njihov tim i djelatnost. Stručne djelatnice Doma pomažu žrtvi putem ohrabrivanja, osnaživanja, pokušavaju žrtvi pomoći u realnom sagledavanju životne situacije u kojoj se našla, pružaju pomoć u ostvarenju prava vezanih uz obiteljsko pravnu zaštitu, kazneno pravnu zaštitu, te pomoć u ostvarivanja prava iz domene socijalne skrbi i besplatne pravne pomoći.

Korisnici/e se smještaju u Dom isključivo putem rješenja o priznavanju prava na privremeni smještaj od strane Centra za socijalnu skrb. O programima Sigurne kuće možete se informirati i na www.sigurnakuca-medjimurje.hr. Prezentaciju predavanja možete skinuti i informirati se klikom ovdje.

Na predavanjima su sudjelovali građani/ke, prosvjetni radnici/ce, predstavnici institucija, lokalnih samo/uprava, udruga kao i korisnice koji su dobili/e punu informaciju kako čitav proces izgleda – od prevencije do prijave i daljnjeg postupanja.

Sa dobivenim informacijama moći će reagirati i pomoći onima koji se u nađu u nasilnom odnosu i to na način da ih upute na mjesta gdje mogu dobiti besplatnu pomoć i podršku u Međimurskoj županiji. Nikad nije kasno izaći iz kruga nasilja, ali uz podršku svih nas neka to bude što prije, a ne kasnije.

Projekt “Nikad nije kasno” provodi Udruga Zora uz partnere Centar za socijalnu skrb, Podružnicu Obiteljski centar i Sigurnu kuću, a podržava Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije