Građani će ove godine na kupnju svijeća i cvijeća potrošiti manje

>> Građani će ove godine na kupnju svijeća i cvijeća potrošiti manje

Uoči blagdana Svih svetih čakovečki plac prepun je kupaca u potrazi za što povoljnijom cijenom cvjetnog aranžmana i lampaša. No, treba reći da postoji razlika u cijenama cvijeća i lampaša za nadolazeći blagdan i to onih koji se kupuju na štandu ili u cvjećarama.

Tako na primjer jedna rezana grana velike krizanteme na tržnici košta u prosjeku od 7 do 8 kuna, a u cvjećarnici od 10 do 12 kuna. Iako se kupcima čini da je cvijeće dosta poskupjelo, prodavači tvrde da su cijene već godinama iste. Grančica špina je od 4 do 5 kuna, krizantema do 8 kuna, “pušlek” margareta 10 do 15, dalija i šlapica 10, gumbeka 5 kuna, iris je po 10, a karanfili po 6 kuna, dok pak su primjerice ljiljani po 20 kuna.

Cijena aranžmana ove se godine kreće u iznosu od 50 do vrtoglavih 700 kuna. Ovih sedamsto kuna spominje se u onim aranžmanima gdje je ipak malo kvalitetnije cvijeće kao što je strelicija, anthurium i helikonija. I tu prodavači kažu da se puno toga nije promijenilo, cijene su približno iste, ali ono što raduje da je prodaja pojedinih (jeftinijih) aranžamana bolja nego je to bilo proteklih godinama.

Naravno, i tu treba spomenuti da bi ljudi kupovali i one malo skuplje aranžmane, ali se vidi da se ipak “špara”. Plastični aranžmani su od 40 do 180 kuna, košarice do 70, a ono što je zanimljivo je to da su i ove godine u trendu lončanice multiflore koje se, ovisno o veličini, mogu kupiti već za 20 do 50 kuna, a traju, tvrde prodavači, i mjesec dana jer su domaće. Cijene u cvjećarnicama su uglavnom i 70 % više (lončanica koja na tržnici košta 20 kuna, tu i je 40).

Kada pak je riječ cijeni lampaša oni se kreću od 5 pa sve do 70 kuna i to oni stilizirani lampaši s križem ili ružom. Spomenimo i to da su razgovori s građanima bili skoro isti jer svi kažu da će ove godine na kupovinu svijeća i cvijeća potrošiti manje nego proteklih.

Smatraju kako su ove godine cijene nešto više zbog čega će pričekati čak i sutrašnji blagdanski dan i probati kupiti cvijeće po nižim cijenama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije