40 godina rada dječjeg odjela čakovečke knjižnice “Nikola Zrinski”

Dječji odjel Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec ove godine slavi 40 godina stoga će i u znaku tog jubileja proteći i obilježavanje programa Mjeseca hrvatske knjige. Djeca su bila aktivni korisnici od početka djelovanja knjižnice.

Poseban odjeljak građe za djecu na općem odjelu nije zadovoljavao njihove informacijske interese i potrebe stoga su knjižničari uvidjeli potrebu za osnivanjem posebnog odjela za organizirani rad s djecom. To je ostvareno 1974. godine u vrijeme mandata ravnateljice Mire Kermek, kada je knjižni fond namijenjen djeci izdvojen je u poseban odjel, kazala je današnja ravnateljica Ljiljana Križan.

Tada je knjižnica bila smještena u prostoru današnjeg Doma sindikata , gdje je otvoren taj mali odjel za djecu kojoj je bilo potrebno zbog jednog malo drugačijeg rada i pristupa prema njima. Zanimljivo je spomenuti i to da CZK ima tribinu Čakovec četvrtkom, dječji odjel knjižnice imao je nekada druženja petkom, gdje se djeci čitalo, a bilo je i niz zgodnih i zanimljivih akcija. Preseljenjem knjižnice na novu(sadašnju ) lokaciju dječji odjel je dobio i igraonicu , na inicijativu tadašnje ravnateljice Ljubice Dujić.

Povodom obilježavanja 40. jubileja Knjižnica organizira stručni skup “Rad s djecom i mladima u knjižnicama Sjeverozapadne Hrvatske, a cilj je kroz predstavljanje pozitivnih primjera prakse prezentirati rad dječjih knjižničara te razmijeniti znanja i iskustva knjižničara koji rade s djecom i mladima.

Stručni skup će se održati 14. listopada, a dan kasnije otvorenjem izložbe knjiga “Najljepše ljubavne pjesme i priče za djecu i mlade” i izložbom stripa, te predstavljanjem publikacije 40. godina rada dječjeg odjela, čime i započinje Mjesec hrvatske knjige, manifestacija koja već devetnaestu godinu promiče knjige i čitanje kao temeljne društvene vrijednosti i pravo svakog pojedinca. Tema ovogodišnje manifestacije je ljubav, a moto parafrazirajući Raymonda Carvera “O čemu govorimo kad govorimo o ljubavi?”.

U mjesec dana sve do 15. studenog bit će organiziran niz aktivnosti, predstavljanja knjiga, radionica i druženja uz knjigu, među kojima će svakako zanimljivi biti predstavljanje knjige Ivane Kranželić “Čemu služe stvari” 21. listopada u 13 sati u Knjižnici,predstavljanje knjige “Rječnik Murskog Središća” predviđeno je za 28.listopad, a putopisno predavanje i predstavljanje knjige Tomislava Perka “1000 dana proljeća” 11. studenog. I ove godine u organizaciju Mjeseca hrvatske knjige s Knjižnicom uključuje se čakovečki ogranak Matice hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije