Kako sušiti voće i očuvati hranjive sastojke

Sušenjem možete očuvati mnoge hranjive sastojke koji se nalaze u svježim namirnicama, kao što su vlakna, minerali i vitamini A, B i C. Primjerice, sadržaj željeza i kalcija u suhom voću veći je nego u svježem pa je idealno kao namirnica u dječjoj prehrani.

Sušeno voće poboljšavaju prehranu jer su bogati dijetalnim vlaknima. Sušene namirnice duže traju.

Zahvaljujući termičkom postupku uklanjanja vode iz namirnica, bakterije i gljivice se ne mogu razvijati i time pokvariti hranu.

Kako sušiti voće?

Odabir plodova prije sušenja

Odaberite svježe i zrele plodove. Nezreli plodovi imaju manje intenzivan okus i boju. Previše zreli plodovi mogu biti pretvrdi i vlaknasti ili meki i kašasti. Dobro ih operite kako bi uklonili sve nečistoće. Odaberite samo one plodove na kojima se ne vide znakovi truljenja, natučenosti ili pljesnivosti. Takvi nedostaci mogu pokvariti ostalu hranu koju sušite.

Kako biste olakšali isparavanje vode iz unutrašnjosti ploda, omekšajte im ljusku prije početka postupka sušenja cijele voćke.
To ćete postići tako da voće umočite u kipuću vodu oko 30-60 sekundi. Odmah nakon toga umočite voće u jako hladnu vodu.

Vitaminom C uništite bakterije

Istraživanja su pokazala da predtretman voća s kiselom otopinom uništava potencijalno štetne bakterije tijekom postupka sušenja.
Taj postupak pokazao se učinkovitim protiv Escherichije coli, Salmonele i Listerije monocytogenes. Pomiješajte dvije i pol velike žlice (34 grama) čiste askorbinske kiseline (vitamina C) u prahu s jednom litrom hladne vode.

Jedna litra takve otopine dovoljna je za 10 kilograma narezanog voća. Limunska kiselina ili limunov sok također mogu poslužiti kao sredstvo za pripremu voća prije sušenja. Otopinu limunske kiseline dobit ćete tako da u 1 litru hladne vode umiješate 1 žličicu (5 grama) limunske kiseline.

Za otopinu s limunovim sokom potrebno je pomiješati u jednakim omjerima limunov sok i hladnu vodu.
Potopite oguljeno voće i namačite 10 minuta. Izvadite ga rupičastom žlicom, dobro ocijedite i osušite.

Postupak sušenja voća

Voće možete sušiti na suncu, u pećnici ili dehidratoru. Pripremite i složite voće na pladnjeve za sušenje. Voće slažite u jednom sloju, s očišćenom jezgrom ploda okrenutom prema gore.

Sušite u pećnici na 60 Celzijevih stupnjeva.

Manji komadi voća sušit će se brže od većih ili cijelih plodova. Trebat će vam oko 6 sati za sušenje tankih kriški jabuka. Breskvine polovice će se osušiti za 36 sati.

Ako je moguće, promiješajte hranu i okrenite veće komade svaka 3 ili 4 sata tijekom sušenja. Proces sušenja potrebno je posebno pažljivo nadzirati pri kraju. Hrana se tada puno brže suši.

Kako sušiti povrće i gljive, provjerite na portalu Alternativa-za-vas.com.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije