Nova sezona tribine ČČ započela dokumentarnim filmom o životu Arsena Dedića

Tribina ČČ (Čakovec četvrtkom) novu sezonu započela je projekcijom dokumentarnog filma ‘Moj zanat’ o legendarnom Arsenu Dediću. Ovaj vrlo intimistički portret jednog od najznačajnijih domaćih kantautora, snimljen u crno-bijeloj tehnici, prva je filmska posveta Arsenu. Film beogradskog redatelja Mladena Matičevića bazira se prvenstveno na govoru samog Dedića, no nije koncipiran na tipično kronološki način.

Iako prati najvažnije stanice na Arsenovu životnom putu, kronologija je isprekidana glazbenikovim nastupom novijeg datuma u dvorani Hrvatskog društva filmskih djelatnika u Zagrebu. Iz tog dijela filma posebno su zanimljiva Dedićeva obraćanja posjetiteljima koja imaju funkciju ulomaka u otvorenu knjigu njegova života.

Dio ulomaka iz tog života čakovečka publika je dobila, “iz prve ruke”, kroz razgovor Dedića i Dejana Buvača na pozornici Centra za kulturu, prije nego je ovaj, kako sam kaže, cinik i posljednji romantik, sjeo za klavir i otpjevao neke od svojih omiljenih pjesama. U njegovom zanimljivom životu i bogatoj karijeri svakako je prošao kroz brojne uspone i padove.

-Lijepih trenutaka je bilo puno, kazao je Arsen. Koncerte sam svirao od Sibira do Brazila, radio sam u Americi, ali i u Africi. Cijelo to vrijeme nažalost su me pratile različite boljke, koje me niti danas ne napuštaju. Ja sam, nastavlja Dedić , odupirući se tom stanju ipak uspio raditi. Čak sam i nakon transplantacije jetre u Padovi, po povratku u Zagreb napravio pregršt filmske i televizijske glazbe, kao i mnogo kazališnih predstava.

Za Čakovec je na projekciji dokumentarca o svojem životu Arsen Dedić imao samo riječi hvale. – Volim Čakovec istaknuo je i uvijek sam volio doći u ovaj grad koji je njegovan, čist i pun životnog duha, a uz to naravno i rodno mjesto slavnog Slavenskog. No, kazao je na kraju slavni umjetnik, ono što me žalosti je težina odlaska na putovanja pa tako i češćeg dolaska u Čakovec ili kako je to kazao u šali ….”meni ide odjavna špica života i sve je manje snage za putovanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije