Palovec: Kad će odgovorni riješiti problem poplava dvorišta i kuća?

>> Palovec: Kad će odgovorni riješit problem poplava dvorišta i kuća?

– Svake godine nam se daje obećanje kako će se nasip kod kanala sanirati, ali do sada nitko to još nije učinio. Voda dolazi od strane ekonomije u kanal koji nam je pod vrtevima, a iz kanala se slijeva u dvorišta, tako da su nam kod veće količine padalina ili visokog vodostaja dvorišta poplavljena – pričaju nam u Palovcu u Novoj ulici u kojoj su u jednom dvorištu uginule patke, a svinje su u vodi do koljena.

>>> FOTO: Vodostaj Mure u porastu, Fusek opet pod vodom

>>> Kiša i oborinske vode prouzročile poplave u Murskom Središću

>>> U podvožnjaku naletjeli na vodu koja je poplavila autobus

>>> FOTO: Naselja bez struje, zatvorene ceste, poplavljene kuće

>>> FOTO: Voda u Murskom Središću poplavila veliki dio grada

>>> Od M. Središća do Kotoribe: Diljem cijele županije doslovno se “pliva”

>>> Vodostaj Mure u porastu: Proglašene redovne obrane od poplava

– Prvi put smo bili jače poplavljeni prije tri godine, a od onda samo od strane Općine, kojima se obraćamo, dobivamo obećanje kako će nam pomoći da se to više ne događa, no mi smo konstantno kad zaprijete oborinske vode poplavljeni, kažu nam u obitelji Mihalic iz Palovca.

Pojedinci kojima voda direktno prijeti, mišljenja su kako bi se trebao sagraditi nasip kod kanala, koji je prokopan, ali nema funkciju zadržavanja veće količine vode. – Uopće ne želimo pomišljati što bi bilo da vatrogasci danonoćno ne ispumpavaju vodu iz kanala u obližnju Trnavu – kažu i pozivaju Hrvatske vode da taj kanal koji je napravljen prije dvadesetak godina, što prije rekonstruiraju.

Drugi su mišljenja kako je Trnavu potrebno produbiti i izmuljiti kako bi primila veću količinu vode.

Kanal trenutno u slučaju veće količine vode i visokog vodostaja nema funkciju, potrebni su vatrogasci da ispumpavaju vodu iz njega u Trnavu, ali ni to ne pomaže da dvorišta ostanu nepoplavljena. Zašto je to tako?

Kod sjecišta kanala i Trnave, ugrađeni su samoregulirajući čep i poklopac. – Taj čep i poklopac imaju funkciju da bi za vrijeme visokog vodostaja, stopirali protok vode od Trnave u zaobalje, kaže za naš portal Ivica Mustač iz Hrvatskih voda koji je rekao kako su iz Hidrotehnike cijelu noć dežurali i ispumpavali vodu velikom pumpom iz kanala u Trnavu te spustili razinu kanala za 10 centimetara. U Palovcu i Maloj Subotici podijeljeno je više od 700 vreća za izgradnju zečjih nasipa.

– U Palovcu, od strane igrališta ima dvadeset hektara površine, pomnožimo to sa 50 litara vode koliko je palo, dobijemo preveliku količinu vode koja se nema kamo slijevati nego u taj kanal, a iz tog kanal je u tom slučaju visokog vodostaja, vodu potrebno ispumpavati u Trnavu. Takvih kanal imamo u Međimurju pet ili šest. S naše strane, ono što mogu kazati je da ću nominirati da se dobiju sredstva za rekonstrukciju i podizanje nasipa i zu Malu Suboticu i Palovec, ako nam to vremenski uvjeti dozvole, do zime bi moglo biti rješeno. Ali napominjem, ako vremenski uvjeti to dozvole – kaže Mustač.

Ono u što su mještani uvjereni je da bi trebalo pročistiti, produbiti i izmuljiti Trnavu, onda bi to riješilo problem. S problemima poplava bore se i na Općini, ali su trenutno nemoćni, saznajemo od načelnika Općine Mala Subotica Vladimira Domjanića i zamjenice Danice Glad.

– U kontaktu smo s Hrvatskim vodama, kanali nisu spremni za velike količine padalina, a problem je i taj što je Trnava oko metar iznad tla, pa nakupljena voda nema kamo oticati, zato radimo na ispumpavanjima. S padom Trnave, iz kanala će voda oticati prema njoj. I “Novo Naselje” u Maloj Subotici ima problema s poplavama, teren je niski, a podzemne vode visoke. Kad će krenuti projekt kanalizacije u Palovcu, pokušat ćemo s naše strane riješiti taj problem i velikom retencijom koje bi se voda slijevala i premošćivala, kako smo napravili i u Zoni poduzetništva u Maloj Subotici ili da se već sada napravi prepumna stanica koja bi iz kanala prepumpavala vodu u Trnavu – ispričao nam je načelnik Domjanić.

Produblivanje i izmuljivanje Trnave nije rješenje, ove godine pao rekordan broj litara vode

Ivica Mustač kaže kako se izmuljivanjem i produbljivanjem Trnave ništa neće dobiti niti riješiti: – Trnava je takva kakva je, produbljivanjem i izmuljivanjem možemo dobiti 10 centimetara, a to je ništa. Mi ćemo sanirati nasipe, jer tako visoki vodostaj nemamo zabilježen. To nam je polazna točka za dalje. Mura je trenutno isto visoka i voda neće oticati u nju. Potrebno je rekonstruirati nasipe i podignuti ih. S hidrološkog pogleda ne pamtimo da je ikad u godini do ovog trenutka palo 1000 litara vode po kvadratu, do kraja godine će pasti u prosjeku 1200 litara vode po kvadratu, to nemamo još zabilježeno. Cijelo Međimurje je pod vodom, podzemna voda se podigla za metar i pol – kazao nam je Ivica Mustač iz Hrvatskih voda.

Dok iz Hrvatskih voda i s Općinske strane ne pronađu rješenje, mještani će se morati snalaziti i pobrinuti sami. Zima kuca na vrata, a s njom i mogućnost novih poplava koje se javljaju uslijed naglog otapanja snijega i obilnih kiša. Nadamo se da će vremenski uvjeti dozvoliti da se ti nasipi podignu i rekonstruiraju kako bi se spriječile buduće poplave. Mještanima je dosta obećanja, potrebno je djelovati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije