Održane 2. Glazbene večeri kantora Florijana Andrašeca

>> Održane 2. Glazbene večeri kantora Florijana Andrašeca
>> Održane 2. Glazbene večeri kantora Florijana Andrašeca

Općina Dekanovec večernjom kulturno glazbenom manifestacijom u dvorani Doma kulture, slavila je začetnika novije hrvatske lirike i predstavnika kajkavske popevke, Florijana Andrašeca, autora zbirke pjesama “Međimurske fijolice” iz 1953. godine. Održana je naime 2.Glazbena večer kantora Florijana Andrašeca, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Međimurske županije, Općine Dekanovec i Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije. Ovakvim događajima mještani Dekanovca, ali i županijski čelnici žele očuvati sjećanje na ovog iznimnog glazbenog umjetnika, hrvatskog pučkog pjesnika, skladatelja, koreografa, glazbenika, zborovođu, kipara i crkvenog orguljaša (kantora), rođenog 28. travnja 1888., a preminulog 9. srpnja 1962. godine u Dekanovcu.

Glazbenu večer svojim su dolaskom uveličali župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman, načelnik Općine Dekanovec Ivan Hajdarović, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi sa zamjenicom Marijom Prekupec, kao i mnogi profesori, učitelji, glazbenici i povjesničari, te bivši voditelji današnjeg orkestra, među kojima i prvi, maestro Stjepan Taradi Utek.

Kada dođete na jednu ovakvu manifestaciju i vidite kako je dvorana ispunjena do posljednjeg mjesta znate da je cilj postignut i projekt uspješno ostvaren. Ali vidite i činjenicu da očito lokalna uprava, načelnik i općinsko vijeće, zajedno s mještanima, korak po korak, rade na dobrobit svih. To mi je osobito drago i zato ovom prilikom najavljujem i veći angažman županije u budućim organizacijama glazbenih večeri Florijana Andrašeca, jer sam uvjeren da će ih biti u godinama koje slijede.” – istaknuo je župan Posavec ističući da će ova manifestacija, koja postaje brend Međimurja, imati svoje posebno mjesto u kalendaru međimurskih kulturnih zbivanja kao događaj od osobitog značaja.

U bogatom programu predstavili su se Međimurski simfonijski orkestar “Florijan Andrašec” pod ravnanjem Danijela Požgaja, zatim Tamara Korunek, Gordana Lach, Monika Novak, Julijana Kočila, Ksenija Kramar, Ivan Lisjak, Željko Grahovec, Ivan-Goran Herman, Marin Juriša i Vlado Jakšić, uz posebne goste Žensku vokalnu skupinu KUU “Društvo žena” Gornji Kraljevec, Ceciliju Merkač i Stjepana Krnjaka. Zahvaljujući njima, Dom kulture još je jednom bio premalen za okupljeno mnoštvo koje je dva sata uživalo u pjesmama poput “Mura, Mura”, “Šest let mi je minulo”, “Međimurski zdenci” i “Dej mi Bože joči sokolove”.

Andrašec je postao zaštitno ime najmanje međimurske općine, po kojem je nazvana ulica, postavljen kip s njegovim likom i uređen spomen park, što je zaslužio kao jedan od najvažnijih pučkih pjesnika Međimurja. U Dekanovcu je osnovao crkveni pjevački zbor, tamburaški i puhački orkestar, ogranak Seljačke sloge i dobrovoljno vatrogasno društvo dok je do posljednjih dana radio kao crkveni orguljaš – kantor u svom mjestu.

Nakon završetka programa, u prostorijama Doma održan je okrugli stol, gdje su se prisutni osvrnuli na glazbenu večer, razmjenjivala su se mišljenja i ocjene stručnjaka te najavile 3. večeri u Dekanovcu 2015. godine. Dolaskom mnogobojnih prosvjetnih djelatnika, organizatori su samo potvrdili kako se i školstvo približuje povijesnim činjenicama vezanima uz lik i djelo Florijana Andrašeca te najavili kako u općini planiraju provesti dramsko-recitatorske večeri za svoje školarce, a za koje interesa ne nedostaje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije