“Ukinite zamjenike i savjetnike i djeci osigurajte asistente!”

Pred zgradom Vlade u ponedjeljak je održan prosvjed roditelja djece s poteškoćama u razvoju u organizaciji vinkovačke udruge Bubamare kojim su zatražili donošenje Pravilnika kojim bi se uredilo pitanje asistenata u nastavi. Pomoć je potrebna, prema procjenama, 7 000 djece, a iz proračuna je osiguran novac za 1 200 asistenata.

Predsjednik udruge Tomislav Velić istaknuo je da je ovo pitanje sasvim neuređeno, ne zna se ni točan broj djece koja trebaju asistenta.. “To nije problem znati, zašto nekakva komisija ne odredi i donese pravilnik tko može dobiti asistenta i koje dijete, zašto se ne vještači preostali postotak sposobnosti i ne kaže se:”Da to dijete treba asistenta” i dodijeli se baš kao što se dodjeljuje ortopedsko pomagalo”, rekao je Velić.

Od novog ministra obrazovanja Vedrana Mornara očekuju da ovo pitanje riješi, a sve bi bilo bolje da se razgovaralo s roditeljima i udrugama. – Mi samo loše stvari gledamo, ali nisu sve stvari tako loše. Ove smo godine problem počeli sustavno rješavati. Do sada se iz centralne kase financiralo sedam milijuna kuna, a ove godine taj smo iznos povisili na 50 milijuna kuna, kazao je Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar komentirajući u Dnevniku HRT-a problem nedostatnog broja asistenata za djecu s poteškoćama u razvoju.

Pojasnio je da će ove godine 1200 učenika dobiti asistente, što je za 400 više negoli prethodne, no kaže da Ministarstvo i dalje ne zna točan broj učenika kojima je takva pomoć potrebna. Dok se u medijima ovih dana ta procjena zaustavlja oko broja 7000, Mornar kaže da procjena varira od 800 do 8000. Ministar je apelirao i na lokalnu samoupravu jer ”ne može se sve riješiti na razini Ministarstva”.

Cijelu situaciju na svom Facebooku profilu komentirao je poznati radijski voditelj Dejan Šantl, otac djevojčice kojoj je asistent potreban.

“Sretan što mi Hanči ima svoju asistenticu, zahvalan svima koji su nam pomogli, a opet tužan, razočaran, ljut pomalo… Jer, veći dio djece s posebnim potrebama u Hrvatskoj ostat će bez asistenata u nastavi koji su im prijeko potrebni. Problem s asistentima je nastao jer lokalne zajednice nisu na vrijeme aplicirale za natječaje iz EU fondova kako bi se dobio novac za financiranje rada neophodnih asistenata u nastavi…

Razmišljam glasno!… A da ukinete svoje zamjenike, savjetnike i ostale beposličare? Koliko ih ima svatko od vas? jednog, dvojicu, trojicu previše? Djetetu treba jedan, bez kojeg ne može…Vidite li vi uopće što su stvarni problemi u ovoj državi?” – napisao je Dejan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije