Divljim krumpirom u borbu protiv dijabetesa i pretilosti

Čičoka (lat. Helianthus tuberosus) je biljka koja pripada porodici glavočika. U narodu je poznata i kao divlji krumpir, gomoljasti suncokret, jeruzalemska artičoka, nahod, morski krumpir, morska repa, suncogled. Prepoznatljiva je po velikim žutim cvjetovima i visokoj stabljici, koja nerijetko naraste čak do tri metra u visinu. Čičoka potječe iz Sjeverne Amerike, a danas se uzgaja širom svijeta. Najraširenija je u Južnoj Americi, Aziji, Europi i na Novom Zelandu. Prvotno je uzgajana kao botanička biljka, no sredinom 18. stoljeća njeni jestivi gomolji djelomično su zamijenili krumpir i postali osnovna hrana u mnogim srednjoeuropskim zemljama. Korijen biljke je pomalo neugledan, gomoljastog, nepravilnog oblika i veličine. No, upravo u tim neprivlačnim i neuglednim gomoljima krije se pravo bogatstvo energije i zdravlja, prenosi portal Alternativa-za-vas.com.

Korisna u liječenju dijabetesa i pretilosti

Ova biljka je izuzetno korisna u liječenju dijabetesa i pretilosti, jer ima nizak glikemijski indeks – tijekom razgradnje inulina u organizmu ne dolazi do rasta glukoze u krvi. Ima pozitivne učinke u prevenciji i liječenju reumatskih bolesti, poput kostobolje, artritisa i reumatoidnog artritisa. Na glasu je kao izuzetan afrodizijak, jer pomaže u jačanju libida, potencije i plodnosti.

Ne sadrži škrob i snžan je antioksidant

Poznato je i njeno snažno antibakterijsko, antioksidativno i diuretsko djelovanje. Korisna je u prevenciji i liječenju alergija, osteoporoze, anemije te bolesti krvi i krvnih žila. Jača imunitet, štiti srce i pomaže u prevenciji zloćudnih crijevnih bolesti. Zahvaljujući kaliju u svom sastavu pomaže u regulaciji tlaka. Čičoka za razliku od krumpira ne sadrži škrob pa se predviđa da će zbog sve većeg broja pretile populacije i dijabetičara ova biljka u budućnosti postati zamjena za krumpir.

Ovu biljku odlikuje vrlo niska kalorijska vrijednost (79kcal na 100g), ali i obilje neophodnih nutrijenata. Odličan je izvor važnih minerala – kalija, fosfora, kalcija, magnezija, željeza. Obiluje i vitaminima C, D, A(beta-karoten) te vitaminima B skupine. Sadrži važne i za organizam neophodne esencijalne aminokiseline. Njen najvrjedniji sastojak, kojem znanstvenici pridaju najveću pažnju je inulin.

Snažno pozitivno djelovanje inulina na ljudski organizam

Inulin je polisaharid koji ima snažno pozitivno djelovanje na ljudski organizam. Inulin se ne razgrađuje i ne apsorbira u želucu, jer ga želučani enzimi ne mogu u potpunosti probaviti. Nakon konzumacije on iz želuca nepromijenjen odlazi u crijeva gdje potiče rast dobrih crijevnih bakterija zaduženih za eliminaciju štetnih mikroorganizama i za pravilan rad crijeva. Inulin smanjuje koncentraciju kancerogenih enzima pa je njegova uloga posebno značajna u prevenciji i liječenju zloćudnih bolesti crijeva.  

Blagotvorno djelovanje inulina je višestruko:

•    smanjuje razinu kolesterola i triglicerida
•    suzbija infekcije
•    pomaže u regulaciji tjelesne težine
•    sprječava zatvor
•    normalizira probavu
•    čuva imunitet
•    jača potenciju
•    sprječava infekcije

Upotreba “divljeg krumpira” u kulinarstvu

Čičoka je povrće koje se može jesti sasvim sirovo i nije ju potrebno termički obrađivati. Kao i kod svakog drugog povrća, sve njene blagodati i ljekovitost najbolje se mogu iskoristiti ako se ne izlaže termičkoj obradi. U sirovom obliku pogodna je za konzumaciju u obliku salate. Ako se pak termički obrađuje može se pirjati, kuhati, peći ili pržiti. Odlična je za obogaćivanje juha i variva. Vrlo je ukusna u obliku savijače, a u tom slučaju priprema se gotovo isto kao i savijača od krumpira.

Recepte pogledajte na portalu Alternativa-za-vas.com.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije