U Varaždinu će se održati zanimljiva bezglutenska radionica

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske organizira radionicu izrade bezglutenskog kruha i tjestenine koja će se u Varaždinu održati 26. kolovoza u vremenu od 16 do 18 sati na terasi restorana Park.

Radionica je besplatna pa se pozivaju svi zainteresirane. – Želja nam je pomoći ljudima da savladaju teško rukovanje izrade iz bezglutenskog brašna ovih proizvoda koji su im svakodnevno važni u prehrani.

Danas zbog mnogih probavnih problema mnogi ljudi, a ne samo oni koji zbog nedostatka crijevnih resica, oboljeli od celijakije, prelaze na bezglutensku prehranu – ističu članovi udruge.

Članovi udruge oboljelih od celijakije rado svoje dugogodišnje iskustvo u pripremi bezglutenskih proizvoda dijele sa drugima. Priprema iz bezglutenskog brašna je teška i dobro je pokupiti znanja onih koji su u tome vješti. Danas bezglutensku hranu ne jedu samo oni koji to moraju iz zdrastvenih razloga, oboljeli od celijakije, intolerancije i alergije na gluten, ulceroznogkolitisa i nakon kemoterapija.

Bezglutenskom prehranom dalazi kod oporavka ovih pacijenata, dok osobe sa celijakijom nemaju crijevne resice koje prerađuju hranu u našim crijevima, gluten iz žitarica pšenice, ječma, raži i zobi doživotno ne probavljamo i zbog toga nam je ova prehrana jedini način života. Bezglutenska prehrana kao i sva zdrava hrana postaje trend današnjice.

Razlika je u tome da se oboljeli moraju pridržavati striktne bezglutenske prehrane, što znaći da i najmanje količine glutena smetaju. Bezglutenska hrana je sva ona koja u sebi sadrži manje od 20mg/kg glutena. Ako koristite bezglutensko brašno iz ljekarne a u pripremi hrane isto suđe u kome pripremate i hranu iz glutena – vaša bezglutenska hrana nije bezglutenska, zbog kontaminacije od suđa i radnih površina ona sadrži svakako i više od 100 mg/kg glutena.

Svakom oboljelom smeta različita količina glutena, ali se 20mg smatra dozvoljenom granicom. Ima osoba kojima smeta i manje kao i onih koji mogu podnijeti dnevni unos glutena i do 50mg ili više. Na ovoj radionici u Varaždinu pokazat će kako se peće bezglutenski kruh u pekaću i izradu bezglutenske tjestenine. Zbog toga jer je kruh osnovna namjernica našeg stanovništva, mnoga djeca jedu samo bezglutenski kruh iz dućana koji je dosta skupi 200g/20kn, jer mame neznaju ispeći domaći bezglutenski kruh.

Neki par puta pokušaju, ponekad i mjesecima bezuspješno, pa onda odustanu. Postoji par stvari koje treba znati, a koje nigdje ne pišu, kako raditi kruh iz bezglutenskog brašna. Zato udruga stalno održava radionice na kojima rade i one teške proizvode kao što su gibanice, štrukli, makovnjače, orehnjače… ali to je već za iskusnije. Važno je i osnovno naučiti peći kruh i raditi tjesteninu.

Važno je sa time kod djece koja imaju dijagnozu celijakije započeti čim ranije. Događa se da se majka koja jedina u obitelji za dijete priprema hranu ode na tjedan dana ili duže u bolnicu i automatski dolazi do problema. Također je problem ako nam djeca odu u udaljena mjesta na daljnje školovanje. Oni moraju obavezno znati pripremati svoj kruh i pomalo svu svoju hranu kako bi mogla samostalno normalno živjeti izvan obiteljskog doma.

U menzama i restoranima bezglutenska hrana nije dostopna, jer je zbog kontaminacije nesigurna. Može se jesti u takvim situacijama kuhano povrće, ako je pečeno zbog gotovih dodataka hrani koji se tim prilikama koriste a u sebi sadrže gluten nisu sigurni; isto je i sa mesom. Uskoro su djeca prisiljena ili jesti jednolično: kuhana riža, krumpir, meso… ili pripremati si sami raznovrsnu hranu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije