Demanitij ribiča: ŠRD Mura ne odustaje od Selničkog ribnjaka

Nakon objave članka pod nazivom “Kod Ribjaka Selnica niknut će kampovi za turiste” u našu redakciju stigao je demantij iz Športskog ribolovnog društva Mursko Središće kojeg potpisuje predsjednik Stjepan Lisjak. Demantij na objavljeni članak prenosimo u cijelosti.

“Poštovani, povodom vaše objave članka od 14.08.2014.: Kod ribnjaka Selnica niknut će kampovi za turiste, autora S. Mesarića, molimo da u svrhu objektivnog i istinitog izvještavanja javnosti, a ponajprije članova ŠRD-a Mura i mještana Murskog Središća i općine Selnica objavite slijedeće:

ŠRD Mura, odnosno UO društva ni u jednom trenutku i ni na koji način ni načelniku općine Selnica, a ni autoru članka nije dalo povoda za izjavom u članku: “kako ŠRD Mura zbog troškova održavanja nije zainteresirana za Selnički ribnjak”, (dapače prošle godine na objavu sličnog članka u novinama u razgovoru s načelnikom E. Vičevićem upozorio sam na negativne učinke takvih stavova gdje se potpuno isključuje jedna strana – odgovor načelnika je bio da nije u potpunosti informiran o ribnjaku Selnica i da moramo razgovarati o tome, što do danas nije učinjeno).

Navest ću nekoliko stvari sa kojim vjerojatno sam gosp. Vičević nije upoznat. Investitor Retencije Selnica –Gornji potok bio je nekadašnji SVIZ za slivno područje Međimurja. Ugovorom između SVIZ-a i ŠRD Mura o sufinanciranju br.42/2-1978 Šrd Mura je sufinancirala odštetu i otkup zemljišta za izgradnju retencije. Ukupna vrijednost odštete i otkupa iznosila je prema ugovoru cca. 350 000,00 tadašnjih dinara od čega je ŠRD Mura učestvovala sa 200 000,00 dinara.

Sam Članak 5 tog ugovora glasi: Samoupravna vodoprivredna interesna zajednica Čakovec sa Hidrotehnikom Čakovec, obvezuje se da korištenje akumulacije u privredne svrhe neće nikome ustupiti bez pristanka i dogovora sa Sportskim ribolovnim društvom Mura Mursko Središće. Ovaj sporazum vrijedi do opoziva obiju stranaka.

U koliko bi SVIZ-a sa Hidrotehnikom Čakovec ustupio drugome na korištenje bez suglasnosti Sportsko ribolovnog društva Mura Mursko Središće, dužan je nadoknaditi sve troškove oko sufinanciranja i ulaganja u objekt. ŠRD Mura je i na temelju gore navedenog sa Ministarstvom poljoprivrede i šumarstva RH potpisala 2004. godine “Ugovor o dodjeli ribolovnog prava” za ribnjak Retencije Selnica-Gornji potok. Ugovor je sklopljen na rok od 20 godina.

Što se pak tiče namjere općine Selnica za izgradnjom kampova na retenciji spremni smo na razgovore s načelnikom općine Selnica uz uvažavanje gore navedenih činjenica i uvažavanje ŠRD Mura M.Središće kao ravnopravnog partnera u rješavanju nastale situacije uz napomenu da konačne odluke ŠRD Mura, kakve god one bile, ne može i neće donijeti UO društva ni njegov predsjednik već Skupština društva kao najviše tijelo udruge.

Što se tiče održavanja (nepokošena trava-naveo autor teksta u razgovoru sa mnom kao nezainteresiranost za ribnjak), košnju trave i ostalog potrebnog na retenciji obavljaju Hrvatske vode prema svome rasporedu i planu. ŠRD Mura za potrebe ribolova i ribolovaca održava jedan dio uz sam rub vodenog pojasa retencije i to prema potrebi više puta godišnje. Za čvrste objekte na samoj retenciji nije dozvoljena gradnja.

Dozvoljen nam je bio mali kiosk koji se nalazi na retenciji koji je služio za prodaju ribolovnih karata i mala drvena nadstrešnica ispred njega koji su uredno i redovito devastirani od strane krivolovaca koji su upravo stanovnici sa područja općine Selnica (nadstrešnica srušena traktorom-stranice kioska potrgane čim se poprave).

Poštovani autore teksta održavanje nije samo košnja trave već i gospodarenje ribljim fondom koji se nalazi u retenciji (u što spada i poribljavanje) kojim se gospodari prema Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, Ribolovno gospodarskoj osnovi i Godišnjem planu gospodarenja ishođenim i potvrđenim od strane Ministarstva poljoprivrede za navedenu vodu.”

Predsjednik ŠRD Mura: Stjepan Lisjak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije