Željko Balog: Uvijek ću braniti svoje Cigane, ali ne i kriminalce

>> Željko Balog: Uvijek ću braniti svoje Cigane, ali ne i kriminalce

Na inicijativu Željka Baloga zamjenika općinske načelnice Općine Pribislavec iz redova nacionalnih manjina, nedavno je u romskom naselju Pribislavec održan Zbor mještana (sličan onomu u Sitnicama u Murskom Središću), na kojem se govorilo o problemima, kaznenim djelima, ali i načinu na koji je moguće razotkriti i osuditi počinitelje.

Cilj okupljanja, kazao je zamjenik općinske načelnice Općine Pribislavec, bio je zapravo želja da se putem medija široj javnosti prenesu informacije o tomu kako u Pribislavcu naselju u kojem živi oko devetsto Roma, “djeluje” i desetak obitelji čiji su članovi glavni krivci za nastalu situaciju, u kojoj se cjelokupna romska zajednica okrivljuje za počinjenje mnogih kaznenih djela, što ne odgovara istini, smatra Balog.

– Činjenica je, da imamo podatke, gdje znamo imenom i prezimenom sve o obiteljima koje zanemaruju svoju djecu i tu istu djecu zapravo potiču na kriminal. U svakom romskom naselju pa tako i ovom u Pribislavcu postoji najmanje 15 % stanovništva o kojima bi se trebale “pozabaviti” mjerodavne institucije ove države, od Centra za socijalnu skrb do policije i pravosuđa. Nažalost, mnoge te institucije se od svega ograđuju ili prebacuju lopticu jedni na druge, a mi kao romska zajednica smatra Balog, unutar naše sredine tešku utječemo na njihovo ponašanje jer je ta “glasna manjina” nadvladala “tihu većinu”, koja zapravo želi normalan i miran suživot s Hrvatima.

Sve je glasniji i dosadašnji “tihi rat” unutar samog romskog naselja

– Mi se, ističe Balog, svakodnevno unutar romskog naselja sukobljavamo s tim kriminalcima koji remete red i mir, kako u samom naselju tako i po mjesnim trgovinama i kafićima u Pribislavcu, ali i šire. Smatram da teku posljednje minute u kojima se može riješiti, uz pomoć prije svega Međimurske županije i svih ranije navedenih institucija ovo goruće pitanje.

– Tu mislim naravno i na neodgovorne roditelje koji u većini slučajeva sjede besposleno kod kuće jer su ionako bez nekakvih obaveza, dok njihova maloljetna djeca snimaju terene za kasnije krađe i skiću se po mjesnim i gradskim ulicama.

Stoga će, rečeno je na zboru u Pribislavcu ta “tiha većina”poduzeti sve što je u njihovoj moći da tomu stanu na kraj. Više jednostavno ne mogu podnijeti to da im kriminalci u njihovom naselju krnje ugled i stvaraju nepotrebne probleme. Ne žele više prihvaćati to da ih se gleda kroz prizmu beskorisnosti, odnosno samo kao počinitelje kaznenih djela.

Zamjenik općinske načelnice svojim sunarodnjacima poručio: Od danas sam drugi Željko Balog, a i vi morate biti drugi ljudi

Većina Roma u Pribislavcu (barem se tako govorilo na Zboru mještana) više ne želi samo šutjeti, već djelovati kako bi vratilo povjerenje svojih susjeda. No, isto tako kažu da mještani Pribislavca ne trebaju formirati nikakve udruge i seoske straže. Kada sam nedavno spomenu da će se Romi “dignuti na noge”, kazao je Balog, nisam mislio na podizanje nikakve revolucije kako se to možda u nekim medijima interpretiralo, već sam želio samo reći da mi (Romi) imamo adekvatno rješenje, a to su komunalni redari iz naše romske zajednice, koji poznaju tu djecu koja kradu, poznaju i starije počinitelje kaznenih djela.

Oni bi zasigurno bili puno uspješniji u smanjenju i sprečavanju kaznenih djela nego bilo koja seoska straža, čije formiranje u ovim trenucima može biti samo dolijevanje ulja na vatru odnosno, ne daj Bože dovesti do nekakvih neželjenih sukoba.

Biserko Horvat vijećnik u Općinskom vijeću iz redova nacionalnih manjina također je poručio kako se treba promijeniti i odnos prema novcu kojeg Romi dobivaju od države,odnosno da je krajnje vrijeme da se nešto promijeni i u odgoju djece. – Više nećemo čekati samo 20. u mjesecu kako bi se podignuli novci i potrošili na stvari za koje nisu namijenjeni, kazao je Horvat, već ćemo kao predstavnici Romske nacionalne manjine sami prijaviti takve neodgovorne roditelje Centru za socijalnu skrb. Ne želimo da više nijedno dijete zbog roditeljske ne brige bude oduzeto od strane Centra, a isto tako zbog ponašanja pojedinaca ne želimo da nam se dogodi sudbina Roma iz Francuske, Italije ili Češke.

Od pozvanih, odazvala se tek policija

Osim sedamdesetak Roma, od svih stručnih službi u Međimurskoj županiji skupu se odazvao jedino predstavnik policije Radovan Gačal, zamjenik načelnika Policijske postaje Čakovec.

Gačal je tom prigodom istaknuo kako se na području Općine Pribislavec ne bilježi porast kaznenih i prekršajnih djela no, evidentno je da ih nažalost ima i da su čak u 80 posto otkrivenih i riješenih kaznenih djela na području Općine u nekoliko proteklih godina počinitelji upravo Romi.

Isto tako pozvao je Rome da prihvate ovu inicijativu o promjeni ponašanja, jer je dobra i zapravo je jedini pravac koji vodi na pravi put. No, istaknuo je Gačal, ne promijeni li se odgoj i odnos prema djeci, ništa se neće promijeniti.

Vjetar promjena ili još samo jedno prazno obećanje u nizu

Predstavnici Roma na kraju su još jednom kazali kako su spremni suočiti se s kriminalcima u svojim redovima koji su kroz protekle godine narušili odnose ne samo između Roma i Hrvata, nego i između samih Roma.
Postoji pjesma Scorpionsa – “Wind of change” (Vjetar promjena) koji će, nadamo se na bolje zapuhati i u romskim naseljima diljem Međimurja ili ćemo morati na to čekati još godinama, Hrvati odnosno kako se to u mnogim medijima i mjerodavnim institucijama – z onkraj Drave zna govoriti mi – “ne Romi”, što god da taj pojam značio, moramo se držati one stare narodne: “Živi bili pa vidjeli”.

Najnovije