Peludna prognoza: Ambrozija u porastu

Prema trenutnom stanju peludnih kretanja u Međimurju alergena pelud trave prisutna je u niskoj koncentraciji sa manje od 5 zrnaca po kubnom metru zraka. Pelud korovnih biljaka prisutna je u visokoj koncentraciji, uz dominaciju koprive i ambrozije.

U odnosu na prethodno razdoblje udio peludi koprive se smanjuje, a ambrozije je u porastu. Trenutno je pelud ambrozije prisutna u umjerenoj koncentraciji.

Očekuje se daljnji porast koncentracije ambrozije. Cvatnji ove biljke pogoduje joj sunčano i toplo vrijeme kakvo se očekuje u većem dijelu narednog tjedna. Kako su peludna zrnca lagana i prilagođena širenju zrakom, vjetrovita razdoblja su najnepovoljnija za alergičare.

Kišna razdoblja privremeno će isprati peludna zrnca iz zraka. I dalje upozoravamo osjetljive osobe da provode pravodobne higijenske i medicinske mjere zaštite od nepovoljnih alergijskih simptoma koji umanjuju funkcionalne i radne sposobnosti. Apeliramo na vlasnike zapuštenih i neobrađenih zemljišta da, ukoliko još nisu, uklone korov košnjom ili čupanjem.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije