Susret i druženje Međimuraca, Prleka i Prekmuraca u Šprincu

Utvrđen je program 12. pozdrava jeseni, tradicionalne vjerske, kulturne i zabavne priredbe koja će se u organizaciji Općine Razkrižje, Općine Štrigova, KUD-a Sveti Jeronim i Turističke zajednice Štrigova, Turističkog društva Razkrižje i Župe Razkrižje, održati u petak 15. kolovoza 2014. u slovenskom naselju Šprinc na samoj hrvatsko-slovenskoj granici nedaleko od hrvatskog naselja Banfi.

– Biti će to najveći, najsadržaniji i najljepši susret Međimuraca, Prleka i Pekmuraca od osamostaljenja dviju susjednih i prijateljskih država, kažu razkriški župan Stanko Ivanušić i štrigovski općinski načelnik Stanislav Rebernik. Priredba na koju će hrvatski državljani iz Bafija krenuti pješice u 10 sati, u Šprincu započinje u 10,30 sati blagoslovom cvijeća i svečanom svetom misom u povodu Velike Gospe, koju će služiti monsinjor Franc Režonja, župnik u Razkrižju i ujedno generalni vikar Soboške biskupije.

U sklopu bogatog zabavnog programa, biti će blagoslov vinograda i klopoca i zabava uz zabavno glazbeni ansambl Klapovuhi iz Benedikta. U 17 sati započeti će 12. međunarodna utrka prijateljstva Razkrižje-Štrigova, a program će završiti druženje ljudi s obje strane granice koju će se taj dan moći prijeći bez pokazivanja osobnih dokumenata i razgovorima o mogućim oblicima gospodarske, kulturne i sportske suradnje u susjedstvu i regiji.

Općinski čelnici Ivanušić i Rebernik, pozivaju sve ljude dobre volje da dođu u Šprinc na ovu jedinstvenu priredbu i uživaju u ljepoti druženja dvaju oduvijek prijateljskih naroda koje razdvaja samo granična crta, koja ulaskom Hrvatske u Europsku uniju biva sve slabija što ljudima omogućuje prisnije kontakte.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije