Dva međimurska KUD-a na Festivalu folklora Bosanska Otoka 2014.

>> Dva međimurska KUD-a na Festivalu folklora Bosanska Otoka 2014.

Na poziv KUD-a “Mladost” Bosanska Otoka iz Unsko Sanskog kantona Federacije BIH KUD Strahoninec i KUD Šandorovec krenuli su na put u BiH. Za smotru su pripremljena dva spleta. Splet Tihomira Benčića “Z Andrašecom v Dekanovcu” u izvedbi KUD-a Strahoninec i splet “Malo Međimurje” Jelene Gornik u izvedbi KUD-a Šandorovec.

Prenosimo dojmove s gostovanja:

“Kako je pri ugovaranju nastupa veza bila KUD Selište Kostajničko i prijatelj Vlado, odabrali su prijelaz u Hrvatskoj Kostajnici. O samom putu do granice i ne treba puno pričati, osim da je bilo zabavno i zanimljivo, te da se gospođa Sidonija Hadžić potrudila de se opet ne zaborave stari običaji, pa je pripremila pohanu čuču, na radost voditelja.

Glavnina događaja krenula je po prijelazu granice. Kao i do sada, zajedničke snage mislile su da se u BIH moraju pojesti baš svi čevapi i “Jelen” pivo u svim oblicima – alkoholnim, bezalkoholnim i radler varijantama, najprije u Kostajnici, a zatim i u Bosanskoj Krupi, koju smo razgledali uz vodstvo folkloraša KUD-a “Mladost”.

Zatim je krenulo upoznavanje sa učesnicima smotre – KUD “Cerklje” (Gorenjska) iz Slovenije, iz Hrvatske KUD “Paklenica” – okolina Novske, KUD “Bektež” – kod Kutjeva i mi Međimurci, a iz BiH – KUD “Ivan Planina” Tarčin, KUD “Stari Grad” Ključ, GKUD “Bosna” Tuzla i domaćini KUD “Mladost” Bosanska Otoka.

Degustirali smo piletinu i burek, sirnicu i razne kolače, a na sastanku voditelja, utvrdili zadatke i razmijenili podatke i zanimljivosti naših KUD-ova i sredina iz kojih smo došli. Nakon mimohoda kroz mjesto, uz pjesmu, tambure i veselje, započeo je program na bini sportskog igrališta. Izmjenjivali su se plesovi Hrvatskih krajeva, Slovenije, Bosne, Srbije, Makedonije i Kosova.

Nastupili smo kao peta i deseta točka programa, a pljeska nije nedostajalo, ali su i naši dlanovi bili vrući, jer smo odgledali čitav program. Nastup je bio prilika definiranja narednih gostovanja i susreta, od kojih izdvajamo 13. Susret folklora u Strahonincu, “Dani europske baštine” u Krapju, Sarajevo…

Gostoljubivi domaćini, nakon programa i zajedničkog kola, na put su nas ispratili uz brdo sendvića i sokova. I nakon svega opet pričamo o dijeti i zdravom načinu života.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije