Odgovor gradonačelnika Srpaka o “Magistru koji mete ulice”

Nakon objavljenog članka “Priča o magistru iz Murskog Središća koji danas mete gradske ulice”, ubrzo je stigao odgovor od gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka.

Smatra da je u javnom istupanju ogorčenog Smaila Husadžića izneseno niz neistina. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Istina je, da je g. Dario Mikulić u vrijeme trajanja studija dobivao studentsku stipendiju od Grada Mursko Središće u iznosu od 36.000,00 kn poreznih obveznika ,a ne studentski kredit kao svi drugi koji u skladu sa postignutim uspjehom školovanja ili ne vraćaju ništa ili pak vraćaju djelomično glavnicu studentskih kredita.

Kao i svi ostali korisnici spomenutog studentskog kredita(u njegovom slučaju bespovratne stipendije) ugovorom je obvezan da radi određeni broj godina ako se za tim ukaže potreba na radno mjesto odgovarajućeg zvanja i struke u Gradskoj upravi. Dodjela studenskih kredita (u ovom slučaju stipendije) i onako nije zamišljena u svrhu zapošljavanju u Gradskoj upravi, jer za takvim kadrom Grad apsolutno nema potrebe (mag.ing.agr), već u svrhu pomaganja mladim ljudima u njihovom obrazovanju.

Dario Mikulić nije mogao biti primljen ni na stručno osposobljavanje iz razloga što Grad u svom opsegu posla nema takve aktivnosti na kojima bi se on mogao stručno usavršiti u svom zanimanju, niti pak ima mentora odgovarajuće struke. Što se tiče navoda da je Grad objavio natječaj za 28 komunalnih radnika i rukovodioca na koji se je g. Mikulić navodno javio, možemo samo reći da se radi o natječaju za javne radove, koji još uvijek nisu realizirani, tj. ne provode se.

G. Mikulić nikad nije primljen na rad u Grad Mursko Središće, niti pak je zaposlen, već je kao primatelj zajamčene minimalne naknade (socijalne pomoći) temeljem Zakona o socijalnoj skrbi  (NN 157/13) dužan za opće dobro temeljem navedenog zakona odraditi od 30 do 90 sati mjesečno.

Grad Mursko Središće i ostale JLS dužne su temeljem istog zakona, a na temelju popisa Centra za socijalni rad, kojeg primamo svaki mjesec, pozvati osobe koje se nalaze na spomenutom spisku na rad za opće dobro. Obzirom što je g. Dario Mikulić bio na tom spisku, bio je također pozvan i njegov angažman je isključivo temeljem primanja zajamčene minimalne naknade i nije ni u kakvoj vezi niti sa time što je bio primatelj studentske stipendije, a niti pak ima bilo kakve veze sa njegovim obrazovanjem.

Grad ne plaća nikakvih 6 kn za njegov rad jer nije ni zaposlen. Do tog iznosa ogorčeni građanin je valjda došao preračunavanjem iznosa ZMN 480,00 kn sa 90 radnih sati što je zakonski propisani maksimum. Međutim u gradu Mursko Središće je odlukom gradonačelnika taj broj sati određen na 40 mjesečno pa bi onda po toj matematici cijena rada kad se podijeli visina ZMN od 480 kn na 40 sati bila 12 kn.

Gradonačelnik nije određivao visinu ZMN koju dotični prima, već je gradonačelnik iskoristio zakonsku mogućnost i kao obvezu odrađivanja uzeo gotovo minimalni broj sati koji je određen zakonom koji je gradonačelnik dužan provoditi. Koliko smo upućeni u pojedinim JLS-ima je taj broj 90 sati.

Obzirom što raspoređivanjem spomenutih osoba ne rukovodi direktno gradonačelnik, nego Komunalni odjel, a temeljem njegove pritužbe da radi neodgovarajuće poslove u njegovoj struci pozvao sam ga na razgovor, te mu najprije čestitao na uspješno završenom školovanju, a naročito zbog poznavanja obiteljske situacije, te mu predložio da idući tjedan (to je bilo prije mjesec dana)  sređuje arhivu, što je isti i prihvatio.

Upozoren je da je na radu za opće dobro pozvan temeljem dopisa Centra za socijalni rad, da mu Grad ne može ponuditi druge poslove, da ako ne želi ne mora raditi, međutim posljedično Grad ne može ni izdati potvrdu da je bio na radu, a bez te potvrde prema zakonu ukida mu se primanje ZMN-a (zajamčene minimalne naknade).

Napominjem još jedanput, da Grad nema u svom djelokrugu rada nikakvih poslova koji imaju veze s njegovom strukom. Pritom mi je izjavio da on ima jako dobre savjetnike oko svega i teško da mogu dokučiti tko su oni. Neistina je, da je nakon toga razgovora meo pet dana gradonačelnikovu ulicu, već je istina da je spomenuti gospodin vrijeđao djelatnike grada osobno, a i putem društvenih mreža, te mu je samo zbog toga gradonačelnik zaista rekao ono što se navodi o tvrdoglavosti i poniznosti.

G. Dario Mikulić je primao studentsku stipendiju za razliku od onih koji su primali studentske kredite i na sreću je kao i većina primatelja uspješno završio obrazovanje, što je i cilj isplaćivanja studentskih kredita (u ovom slučaju bespovratne stipendije), a ne zapošljavanja u Gradskoj upravi, jer da je tome tako onda zasigurno Grad ne bi odobravao studentske kredite (stipendije) za takva zanimanja, jer ih kasnije ne može realizirati.

Naravno da je razumljiva ogorčenost mladih, a pogotovo obrazovanih koji nemaju zaposlenja. Napominjem da je i moja kćer magistar i nakon 3 godine od diplomiranja nema stalnog zaposlenja, a trenutačno je bez posla.

Grad Mursko Središće kroz programe stručnog osposobljavanja i javnih radova konstantno pomaže takvim osobama i trenutačno ima na stručnom osposobljavanju šest mladih osoba, čija struka je takva da je kompatibilna sa poslovima koji se rade u Gradskoj upravi (financije, menadžment u turizmu, građevinska struka, upravni referent).

Što se tiče navoda da je uredio okoliš zgrade, apsolutno za pohvalu, ali radi se o zgradi u kojoj su privatni stanovi pa se može reći da je uređivan vlastiti okoliš ,a ostali stanari koji žive u toj zgradi kao i ogorčeni građanin mogli su mu pritom pomoći.

Ogorčeni građanin bi trebao znati, ili pak i zna, mnogo više činjenica o svemu tome, jer je član njegove uže obitelji također bio na istom angažmanu u Gradu Mursko Središće na odrađivanju rada za opće dobro, temeljem ZMN-a, dok mu je drugi član uže obitelji gradski zaposlenik, te da je želio mogao je sve navode g. Mikulića savršeno provjeriti, a ovako to smatramo tendencioznim napisom u korist nepoznatog korisnika”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije