Vino tjedna: Svadba aroma Cmrečnjakovog Sauvignona 2012.

Nakon što je Vino Cmrečnjak protekli tjedan, točnije njihov Sauvignon 2013. pobrao najviše bodova kod ocjenjivanja u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Parizu gdje se održala promocija međimurskih enogastronomskih proizvoda na kojoj je sudjelovalo 12 međimurskih vinara, ovotjedno Vino tjedna na portalu eMedjimurje je svakako njihov Sauvignon, ali onaj iz 2012. godine.

U Parizu, ocjenu predstavljenih i ponuđenih vina dali su sami sudionici. Tako je najviše ocjene ocjenjivačkog zbora kojeg su činili i neki poznati francuski sommelieri dobilo vino Sauvignon 2013. vinske kuće Cmrečnjak iz Svetog Urbana. 

Svaki tjedan predstavljamo Vam jedno vino tjedna po izboru i opisu sommeliera Kristijana Gačala, koji je zajedno s ekipom eMedjimurja posjetio podrume 15 etabliranih međimurskih vinara, od koji ćemo istaknuti tjedno po jedno vino koje nas se dojmilo.

Mi Vam ovim putem i prigodom predstavljamo Cmrečnjakov Sauvignon, ali berbe 2012. godine, a koji su brojni stručnjaci na sajmovima, ali i naš sommelier Gača izdvojili, nagradili medaljama te ga posebno istaknuli.

SAUVIGNON 2012, alc. 13,9%, zlatna medalja Sabatina i zlatna diploma Mesap 2013.

BOJA –  sunčano zlatna
MIRIS –  70 za bazgu – 30 za bijeli jorgovan, vrhunska svadba aroma
OKUS –  moćan identitet terroira sa bazgom i zrelom breskvom i notom dima
HRANA –  purica s mlincima, meso s tiblice i štrukli na slano

Rajko Cmrečnjak, glava obitelji ispričao nam je ukratko kako su se vinuli prema široj prepoznatljiovsti: – 1992. godine obavili smo prvu berbu s vlastitom etiketom. 1993. godine imali smo izvanrednu kasnu berbu Graševine po kojoj smo postali prepoznatljivi među vinskim znalcima, vinoljupcima i strukovnim novinarima . Tada smo ozbiljnije ušli u vinski business.  Imam jedan kalendar, čini mi se da datira iz 1996. godine na kojem je nas 12-ak hrvatskih vinara. Onako nasmiješeni na slici stoje između inima Krauthaker i Enjingi, svi mi još kao mladi dječaci (smijeh) u počecima i samim povojima ozbiljnijeg bavljenja vinarstvom u Hrvatskoj. Takoreći, bili smo u prvom vlaku pravljenja vina s orjentacijom prema kvaliteti. Danas posjedujemo oko 300-tinjak priznanja, od Hrvatske do Londona, a vinski posao shvaćamo najozbiljnije koliko je to moguće.

Opisano vino, ali i ono iz Pariza, možete nabaviti u kontaktu s domaćinima iz Vinarije Cmrečnjak:

Podrumarstvo – vinogradarstvo Cmrečnjak
Sveti Urban 273, 40312 Štrigova
Tel./fax: +385 (0)40 830 103
Mob.: +385 (0)98 295 206
Email: cmrecnjak1@net.hr
www.cmrecnjak.hr


Kristijan Gačal vanjski je suradnik portala eMedjimurje.hr, rođeni je Čakovčanac koji ponosno nosi titulu 1. razine prestižnog ceha sommeliera iz Londona – Court of Master Sommelier, London. Ima dugogodišnje iskustvo u radu s internacionalnom klijentelom i iskustvom s preko 800 etiketa što domaćih što internacionalnih vina. Put je počeo davne 1993. godine na putničkim cruiserima (Disney Cruise Line, RCCI) što danas i nastavlja. U međuvremenu je bio dio mnogih konzultacija u svrhu otvaranja i vođenja restorana i hotela, te jahti sa visokim standardima od 5 zvjezdica te isto tako vrlo dobro upućen u vrlo zahtjevne standarde afilijacija ponajboljih putničkih agencija u Europii Sjedinjenim Američkim Državama (Conde Nast Johansens i Virtuoso).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije