FOTO: Obilježena 350. obljetnica smrti Nikole Zrinskog i pada Novoga Zrina

U subotu, 5. srpnja 2014. u Donjoj Dubravi svečano je obilježena 350. obljetnica smrti Nikole Zrinskog VII. i pada Novoga Zrina. Program je započeo polaganjem vijenaca i svijeća na spomenik Novom Zrinu u blizini rijeke Mure kojeg su na tom mjestu 2001. godine u prigodi 330. obljetnice urote Zrinsko – frankopanske i na ponos narodu hrvatske podigli Matica hrvatska i Družba Braće Hrvatskog Zmaja.

Tvrđavu Novi Zrin 1661. godine sagradio je ban Nikola Zrinski. Prema opće prihvaćenome stajalištu, Osmajlije su Novi Zrin srušile tijekom austro-osmanskog rata 1664. godine. O liku i djelu Nikole Zrinskog na tom je mjestu govorio prof. dr. sc. Dragutin Feletar. Rekao je kako su Novi Zrin i Nikola Zrinski postali simboli borbe Hrvata i Mađara za slobodu.

– Danas se nalazimo u Donjoj Dubravi, odajemo im počast kako bi osvijetlili povijest Novog Zrina i Nikole Zrinskog VII. – rekao je. Vijenci su položeni i kod biste hrvatskog bana, rodoljuba i branitelja Hrvatske Nikole Zrinskog VII. (1620. – 1664.). Bista je na inicijativu Družbe Braće Hrvatskog Zmaja, Matice hrvatske Čakovec i Općine Donja Dubrava u čast hrvatskom velikanu postavljena u središnjem donjodubravskom parku 2009. godine. Gosti su dočekani uz zvukove Puhačkog orkestra općine Donja Dubrava.

Svečanost je nastavljena u holu OŠ Donja Dubrava gdje je održan znanstveni skup. Moderator skupa bio je prof. dr. sc. Dragutin Feletar. Dobrodošlicu u Donju Dubravu štovateljima Zrinskih poželio je načelnik Dražen Miser. Pokrovitelj ovog događaja bio je prof.dr.sc. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske. Na povijesnom skupu bio je njegov izaslanik Stjepan Kovač, gradonačelnik Grada Čakovca.

– Nikola Zrinski Čakovečki za razvoj našeg kraja napravio je najviše od svih članova obitelji. Stoga je čuvanje nasljeđa Zrinskih, upoznavanje djece i mladih s njihovim djelima preko obrazovnog školskog programa te otkrivanje novih činjenica o njima izuzetno važno. Jer i Nikola Zrinski Čakovečki, kao i ostali članovi njegove obitelji u stvari najbolje oslikavaju tešku i krvavu borbu hrvatskog naroda za priznanje, slobodu i samostalnost. – rekao je Kovač.

Ispred Međimurske županije nazočnima se obratio zamjenik župana Zoran Vidović. – I Nikola Zrinski VII., kao i sama tvrđava Novi Zrin su povijesne činjenice koje su obilježile i čine jedan od temelja razvitka nacionalne svijesti i ponosa Hrvatske. A upravo njegova rečenica: Inače, svjestan sam, dapače znam, i neću zatajiti da sam Hrvat, definira tu nacionalnu svijest, ali i u današnjim okvirima i onu regionalnu, međimursku.

Njegovo nasljeđe je danas duboko ukorijenjeno u svakodnevni život svih Međimuraca, a to, nakon 350 godina, upravo dokazuje njegovu vrijednost – naglasio je Vidović. U uvodu su se prisutnima još obratili supredsjednik Znanstveno-organizacijskog odbora prof.dr.sc. Juraj Kolarić, predsjednik Zrinske garde Alojz Sobočanec i Veliki meštar Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja, prof.dr.sc. Nevio Šetić. Nakon uvodnih govora uslijedila su zanimljiva znanstvena izlaganja.

Glavni organizatori bili su Zrinska garda Čakovec, Družba Braća Hrvatskoga Zmaja, Vojno učilište Petar Zrinski Zagreb i Matica hrvatska Čakovec, dok su suorganizatori bili Međimurska županija Čakovec, Grad Prelog, Općina Donja Dubrava, Općina Legrad, Općina Nedelišće, Muzej Međimurja Čakovec, Društvo za Hrvatsku povjesnicu Zagreb i Znanstveni časopis Donjomeđimurski zbornik Prelog.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije