Peludna prognoza od 4. do 10. srpnja: Očekuje se pojava ambrozije

Trenutna peludna situacija zraka na području Međimurja ukazuje na visoke koncentracije peludi biljaka iz skupine trava i korova, dok je pelud drveća prisutna u umjerenoj koncentraciji. Od drvenastih alergenih vrsta prisutan je pitomi kesten za koji se očekuje pad koncentracije na nisku razinu u nadolazećem razdoblju.

Koncentracija peludi trava znatno je niža u odnosu na početak vegetacijske sezone no još lokalno uz nepokošene livade može još uvijek biti u crvenom području alergijskog semafora. Udio peludnih zrnaca korovnih biljaka s ljetnim vrućinama porastao je na visoku razinu. Izrazitom se brojnošću ističu peludna zrnca koprive. Od alergenih korova prisutan je i trputac, ali u znatno manjem broju.

U naredna dva do tri tjedna očekuje se pojava prvih peludnih zrnaca ambrozije, korovne biljke čija je pelud izrazito alergena i na nju nepovoljno reagira najveći udio alergične populacije. Stoga je upravo sada pravo vrijeme da se poduzmu preventivni koraci u vidu adekvatne antialergijske terapije, kao i fizičkog uklanjanja nepoželjnih biljaka prije vegetacijske sezone cvatnje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije