Zabrinjavajući postoci: Online kockanje najviše prijeti mladima

Čak 43 posto učenika sedmih i osmih razreda međimurskih osnovnih škola i drugog razreda srednjih škola ima iskustva s on-line igrama na sreću bez novčanih uloga. Iako se u njima ne koristi pravi novac, psiholozi upozoravaju da one mogu biti korak prema kockanju s novčanim ulozima. Od 1200 ispitanika, on-line igre bez novčanih uloga najmanje jednom odigralo je čak 517 učenika.

– Sudjelovanje u on-line kockanju bez novčanog uloga dopušteno je i osobama koje nisu navršile 18 godina, pa im mogu pristupiti i djeca. Te igre pružaju doživljaj uzbuđenja i osobito zadovoljstva koje slijedi nakon pobjede – ističe psihologinja Berta Bacinger Klobučarić, koja je s kolegicama iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, liječnicama Dianom Uvodić-Đurić i Renatom Kutnjak Kiš, objavila rezultate istraživanja provedenog na uzorku učenika iz svih škola.

Jedna od tema bilo je i kockanje, koje je, iako zabranjeno maloljetnicima, itekako dostupno djeci. U Međimurskoj županiji 88 posto mladih barem je jednom u životu probalo neku od igara na sreću, a najzastupljenije su, s 43 posto, upravo on-line igre, koje, smatraju psiholozi, kod mladih mogu razviti lažni osjećaj sigurnosti koji ih potiče na igre za pravi novac.

Četrdeset posto ih je igralo ili igra loto i kupuje jednokratne srećke, što se čak smatra obiteljskim igrama koje često igraju s roditeljima, a u sportskoj kladionici bilo je njih 223. Istraživanje je pokazalo da se 121 učenik kartao za novac, a 48 ih ima iskustva s kasino igrama.

Pet posto mladića svakoga dana odlazi u kladionicu! Igra se i bilijar za novac. Kad su ih upitali za negativne posljedice, ispitanici navode da potroše više novca od planiranog i da propuštaju druženje s prijateljima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije