Župan Posavec uputio čestitku povodom Dana antifašističke borbe

Povodom predstojećeg Dana antifašističke borbe, župan Međimurske županije Matija Posavec, žiteljima Međimurske županije uputio je čestitku u kojoj stoji:

“Poštovane građanke i građani Međimurja! Sedamdesetak hrvatskih domoljuba 22. lipnja 1941. godine, nakon napada Hitlera na tadašnji Sovjetski savez, odlazi u šumu Brezovica, čime u Hrvatskoj započinje organizirani i oružani otpor okupatorima i uspostavljenom ustaškom satelitskom režimu.

Hrvati su bili prvi u tada okupiranoj Europi koji su ustali protiv fašizma i nacizma, a tijekom 2. svjetskog rata, od svih europskih naroda, Hrvati su razmjerno broju stanovnika, najviše sudjelovali u antifašističkim jedinicama. To su povijesne činjenice koje se ne mogu negirati, uostalom antifašizam je jedan od temelja današnje slobodne, demokratske i europske Hrvatske.

Međimurje je i u tom najvećem svjetskom sukobu, stradalo, mnogi su oni koji su boreći se protiv mađarske okupacije i fašističke ideologije poginuli ili bili ubijeni. Zahvaljujući njima Međimurje se nakon oslobođenja bespogovorno vratilo u okvir Hrvatske, onemogućavajući bilo kakve naknadne pregovore i dogovore na našu štetu.

Revolucionarno nasilje, likvidacije i zatočenja koja su uslijedila danas naravno osuđujemo, no to ne smije umanjiti hrvatski doprinos oslobađanju Europe od fašističkog i nacističkog totalitarizma. Iako je nakon završetka 2. svjetskog rata  “željezna zavjesa” podijelila kontinent, poraz te ideologije omogućio je uspostavljanje Europske unije, u kojoj je Hrvatska danas članica.

Ulaskom u Uniju, naša zemlja potvrdila je i borbu naših predaka na strani Saveznika, te to nikad ne smijemo zaboraviti. Svim stanovnicima Međimurske županije želim sretan Dan antifašističke borbe!”

Uredništvo portala eMedjimurje.hr pridružuje se
čestitkama povodom Dana antifašističke borbe!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije