U D. Vidovcu održan susret mladih međimurskih pjesnika “Ruža međimurska”

“Festival folklora i tradicije Vidovo 2014” se održava u okviru proslave Dana općine Donji Vidovec  i zaštitnika mjesta  svetog Vida, a dio je međunarodnog projekta festivala u okviru Odjela za međunarodnu suradnju i kulturu u EU.

Program manifestacije započeo je u srijedu 11. lipnja I. susretom mladih međimurskih umjetnika “Ruža međimurska” koji je u srijedu 11. lipnja organiziran u spomen na pjesnikinju iz tog mjesta, Ružu Pokolić. Organizatori susreta, koji je održan u tamošnjem Domu kulture, bila je III. OŠ Čakovec uz suorganizaciju Općine Donji Vidovec i pokroviteljstvo Međimurske županije i Grada Čakovca.

Kako je rečeno u uvodnom izlaganju susret ima za cilj upoznati život, stvaralaštvo i ostavštinu Ruže Pokolić te tako proširiti znanje o povijesti i kulturnim vrijednostima zavičaja. Za tu je prigodu raspisan literarni i likovni natječaj “Ruža međimurska” kojim se želio probuditi i ojačati interes učenika za međimursko pučko pjesništvo. Na natječaj je pristiglo 16 literarnih i 21 likovni rad koji su ispunjavali propisane uvjete. Svi su pohvaljeni, a najbolji tri u svakoj kategoriji prigodno nagrađeni.

Odlukom prosudbene komisije prvu nagradu u kategoriji literarnih radova osvojila je Lucija Bedić, 8. razred OŠ Mursko Središće za pjesmu Ferunge v hiži (mentor Ivan Leček). Druga nagrada otišla je u ruke Arijani Fuš, učenici 5. razreda OŠ Jože Horvata Kotoriba i njezinoj mentorici Nikolini Fuš Zvošec za pjesmu Međimurje z mojega obloka, dok je treće mjesto osvojila pjesma Jesen koju je napisala učenica 4. razreda III. OŠ Čakovec Magdalena Keček uz mentorstvo Ane Jeđud.

U kategoriji likovnih radova prvu nagradu dobio je Ivan Munđar, učenik 6. razreda OŠ Ivanovec (mentorica Sanja Vebarić). Jana Bračko, učenica 6. razreda I. OŠ Čakovec osvojila je drugu nagradu (mentorica Mira Žerjav), dok je trećenagrađena bila Emili Novak, učenica 8. razreda OŠ Ivanovec (mentorica Sanja Vebarić). Svi radovi nalaze se u Zborniku čije štampanje je ostvareno uz potporu Međimurske županije.

U ime domaćina učenike i njihove mentore pozdravio je načelnik Josip Grivec, dok je susret otvorila zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman. Iskazali su divljenje i zahvalnost prema stvaralaštvu Ruže Pokolić, ali i svim učeničkim radovima koji su sudjelovali na natječaju. O životu i radu Ruže Pokolić govorila je njezina kćer Marija Pokolić.

Ruža je rođena 19. rujna 1921. godine, a pjesništvom se počela baviti u zrelim godinama. Kazala je kako su njezine pjesme zrcalo njezinog života, a svoje je stihove stvarala radeći u polju, okopavajući kukuruz, plijeveći vrt ili metući grunt. Inspirirale su je svakodnevne, obične stvari i događaji.

U svojim pjesmama Ruža je postigla najvišu pjesničku zrelost i svoj pjesnički izraz dovela do savršenstva. Izvanredne lirske profinjenosti i sklada ima u svim pjesmama, ali ih nadmašuje  pjesma Stiha, stiha koju je uglazbio Martin Srpak i koja je postala svojevrsna “vidovska himna”.

U sklopu programa nastupio je Zbor III. OŠ Čakovec, solo nastup imao je Martin Srpak, dok je susret vodila uz kazivanje učeničkih stihova Tihana Preksavec. Gost je bio i književnik Miroslav Dakić koji je poručio učenicima da i dalje pišu i slikaju ako im to čini radost.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije