Međimurci u Zagrebu: U Parku Opatovina održano Međimursko prošćenje

Zavičajno društvo Međimurje iz Zagreba je i ove godine u Parku Opatovina organiziralo Dane Međimurja u Zagrebu koji su se održali u nedjelju 8. lipnja sa središnjom manifestacijom tradicionalnog sada već 19. Međimurskog prošćenja.

Sama najava programa se održala još u subotu kada je po zagrebačkim trgovima pleh muzika KUD-a Belica svirala i pozivala sve zainteresirane da se priključe ovoj gotovo 2 desetljeća staroj manifestaciji. Kao i brojnih godina do sada i ove godine pokrovitelji same manifestacije su Međimurska županija i Grad Zagreb.

Nedjeljni program započeo u 10 sati svetom misom u Zagrebačkoj katedrali koju je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski u koncelebraciji brojnih svećenika, uz pratnju zbora Hrvatskih liječnika i Žige Međimurskog te direktan prijenos HRT-a.

Program Međimurskog prošćenja nastavio se u Parku Opatovina prijavkom zapovjednika Zrinske garde Čakovec županu Međimurske županije Matiji Posavcu, gradonačelniku grada Zagreba Milanu Bandiću te novom predsjedniku Zavičajnog društva Međimurje pateru Tončiju Trstenjaku, kao i prigodnim kulturno-umjetničkim programom u kojem su sudjelovali KUD iz Kotoribe, KUU Zasadbreg te gosti s krajnjeg juga Hrvatske iz Šestanovca kao i Hercegovine iz Širokog Brijega.

– Prije 22 godine se grupica entuzijasta okupila i iz ljubavi prema Međimurju i svemu međimurskom pokrenula Zavičajno društvo koje za cilj ima njegovati i promicati tradiciju i kulturu međimurskoga kraja. Upravo nas ljubav drži sve skupa i kako kaže međimurska pjesma Ljubav se ne trži niti me kupuje, tko ljubiti ne zna saj nek se ne hlapljuje, a upravo zato smo se mi hapili.

Zato trajemo i zato ćemo trajati dok god u svima nama traje i drži se ljubav prema Međimurju i prema jedni drugima. – u svom je obraćanju naglasio pater Trstenjak te se zahvalio Međimurskoj županiji i Gradu Zagrebu na pokroviteljstvu i praćenju ove za Međimurce bitne manifestacije.

– Često se sjetim, prilikom predstavljanja naše županije, riječi doktora Kolarića koji je rekao da u Bibliji piše da je raj na ovoj zemlji kraj između dviju voda, a to onda može biti samo onaj između rijeka Mure i Drave, to može biti samo Međimurje. – rekao je župan Posavec zaželivši svima ugodno druženje na još jednom Međimurskom prošćenju.

– Dugo sam razmišljao što je formula uspjeha da su Međimurci od svoje regije napravili najrazvijeniji dio Hrvatske? Ljubav prema vlastitom kraju, radišnost, talent, znanje i vizija su ono što Međimurci prepoznali kao način kako uspjeti i to je recept za cijelu Hrvatsku.

Kamo sreće da je tako u cijeloj Hrvatskoj, da je više Međimurja i onog međimurskog u ostatku Lijepe naše. – napomenuo je gradonačelnik Bandić zahvaljujući se Matiji Posavcu na suradnji, kao i svim entuzijastima koji rade na čvršćem i konkretnijem povezivanju Zagreba i Međimurja.

Sam program je vodio Željko Sokač, a kao i uvijek do sada tu je bila i nezaobilazna vulica kolačov, starih međimurskih zanata, licitara, košaraša i vinara te kulinarska ponuda međimurskih specijaliteta i vina koji su pokazali taj djelić Međimurja u Zagrebu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije