Novi certifikati o prodaji vlastitih proizvoda na čakovečkoj tržnici

Nedavno je na čakovečkoj tržnici trideset i šest poljoprivrednih proizvođača iz Međimurske županije primilo  Certifikate o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda na certificiranim seljačkim tržnicama.

Certifikate su uručili Snježana Tkalčec Avirović, direktorica ČAKOM-a i Miljenko Ernoić, tajnik Udruge hrvatskih tržnica, pritom spomenuvši kako čakovečka tržnica iz godine u godinu postaje sve veći vrt s puno domaćih poljoprivrednih proizvoda i da zapravo nema niti malo  primisli da bi tu bilo nekakvoga preprodavanja.

Upravo promocija, kroz dodjelu ovog certifikata je zapravo garancija onog već prije spomenutog, a to je da se prodaje domaće. Certifikati su prodavačima na čakovečkoj tržnici dodijeljeni po treći put, a  projekt  se provodi u još petnaestak hrvatskih gradova i obuhvaća više od 500 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Uvjeti koje su morali zadovoljiti je da imaju registrirano obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, trebali su predočiti dokaze o posjedovanju ili najmu poljoprivrednog zemljišta, proći nadzor povjerenstva i pridržavati se pravilnika.

Cjelokupni projekt certificiranja je pokrenula Udruga hrvatskih tržnica (UHT) i Zajednica udruga hrvatskih povrćara još 2006. godine s ciljem označavanja povrćarskih kultura proizvedenih na području Republike Hrvatske, a koje se izravno na ovlaštenim tržnicama nude potrošačima. Oznaka “Proizvodi hrvatskog seljaka” registrirana je u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo RH kao zajednički i jamstveni žig. Vlasnik Oznake je Udruga hrvatskih tržnica.

Projektom se želi očuvati i poticati tradicionalni način izravnog plasmana domaćih i kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda od proizvođača do krajnjeg potrošača, te se tako isticati važnost očuvanja i unapređenja hrvatskog ruralnog prostora.

Također je cilj stjecanje povjerenja kupaca u domaće, svježe i zdravo voće i povrće koje na tržnici nude certificirana obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Uručivanjem certifikata o proizvodnji voća i povrća te još ponekih proizvoda je dio projekta promicanja domaće poljoprivredne proizvodnje te prodaje voća i povrća garantiranog teritorijalnog porijekla.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije