Više od 640 umirovljenika čeka za smještaj u čakovečkom domu

Na slobodno mjesto u Domu za starije i nemoćne Čakovec, čiji je osnivač Međimurska županija, čeka se i po pet godina! Dom u Ulici Matice hrvatske radi od 1979. godine, a 1988. je otvorena i depadansa u Ulici Ivana Mažuranića. Kapacitet je 282 kreveta.

– Cijene stalnog smještaja kreću se od 1780 kuna do 2800 kuna mjesečno, ovisno o pokretljivosti korisnika i broju osoba u sobi – ističe u izvješću ravnateljica Štefica Martinez. Prema Odluci o mjerilima o minimalnim financijskim standardima, broju korisnika stalnog smještaja dodaje se i broj vanjskih korisnika za koje pripremaju ručak, pa je popunjenost ustanove gotovo stopostotna.

Prednost je i to što država, odnosno županije kao osnivači takvih ustanova, subvencioniraju cijenu. Samo je prošle godine zaprimljeno je 187 novih zahtjeva za smještaj, pa se broj imena na listi čekanja popeo na više od 640! Dom ima i tzv. Dnevni boravak u prizemlju depadanse, u kojem može biti od deset do petnaest korisnika koji tu borave članova obitelji nema kod kuće.

U Čakovcu je prije pola godine otvoren i najveći privatni dom za starije i nemoćne, u kojem se cijene smještaja kreću od 3500 kuna po osobi, ovisno o kategoriji smještaja. Listu čekanja nemaju jer slobodnih mjesta ima. Njih država ne subvencionira. U Međimurju djeluje i nekoliko manjih privatnih domova s manjim brojem kreveta, od 50 do 80.

Cijene smještaja su šarolike, kao i uvjeti. Uglavnom su to sobe s većim brojem kreveta. Na žalost, nedostatak smještajnih kapaciteta otvara prostor i za rad na crno u nekim udomiteljskim obiteljima bez primjerenih uvjeta i dozvola.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije