Štrajk upozorenja: U štrajku Međimursko veleučilište i Učiteljski fakultet

Fakulteti, znanstveni instituti i ostala visoka učilišta danas su u štrajku. Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja na taj način želi iskazati nezadovoljstvo zbog sve većeg urušavanja visokoškolskog i znanstvenog sustava.

Štrajk je trebao biti održan prošli tjedan, no odgođen je zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile istočnu Slavoniju. Nastave na fakultetima neće biti, a kako kaže Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća sindikata, od 19 tisuća zaposlenih u sustavu, njih desetak tisuća su članovi NSZVO-a, no očekuje se opća solidarnost i uključivanje u štrajk i velikog broja nečlanova sindikata.

Predsjednik NSZVO-a prof. dr. Krunoslav Pisk pobrojao je pet osnovnih razloga zbog kojih će akademska zajednica demonstrirati nezadovoljstvo: smanjenje plaća ukidanjem “dodatka na vjernost” od 4, 8 i 10 posto na 20 i više godina staža, izuzetno loše financiranje istraživanja i znanstvenih projekata, onemogućavanje napredovanja, opetovane prijetnje o oduzimanju vlastitih prihoda fakulteta te uvođenje “besmislenog outsourcinga”, javlja portal Slobodna Dalmacija.

Podrška stiže i iz Međimurja

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja kaže kako je na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u koji spada i Učiteljski fakultet u Čakovcu, odaziv bio čak 96 posto. Kakva je situacija u odsjeku Čakovec, unatoč telefonskim pozivima, nismo uspjeli saznati.

Zbog štrajka u ustanovama u sustavu znanosti i visokog danas nema nastave, kolokvija, ispita, konzultacija niti rada sa studentima i na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu. Održavat će se samo nastava iz nekoliko kolegija.

Ribić je uvjeren u veliki odaziv na štrajk u znanstvenim i visokoškolskim ustanovama, čime će zaposleni pokazati neslaganje sa smanjenjem plaća, nametnutim restrikcijama i uvjetima rada. – Današnji štrajk je tek početak, i najava budućih akcija i sudskih tužbi – poručuje Ribić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije