Uoči Urbanovog 2014. predstavljamo Vinariju Knehtl – Medenjak

Ususret Urbanovom 2014., a u sklopu drugog dijela Vinskog kutka eMedjimurja, predstavili smo u proteklim tjednima redom vinarije Vina Dvanajščak – Kozol i Vina Horvat. U ovom tjednu predstavljamo vina Knehtl – Medenjak.

Kristijan Gačal bio je zadužen za vođenje intervjua te kušanje i evaluaciju vina. Ponosno nosi titulu 1. razine prestižnog ceha sommeliera iz Londona – Court of Master Sommelier, London. Ima dugogodišnje iskustvo u radu s internacionalnom klijentelom i iskustvom s preko 700 etiketa što domaćih što internacionalnih vina.


Nastavljamo naše ”hodočašćenje” do vinske kuće Knehtl – Medenjak u prelijepom Svetom Urbanu gdje se nalazi novo sagrađena kušaona sa velikim kaminom i divnim, masivnim drvenim stolom i stolicama i koja prima do 60 osoba. Sa kušaone se pruža pogled na predivne vinograde okupane suncem kao s najljepše razglednice. Na samom pragu dočekala nas je Zdenka Medenjak. Čevrta generacija u vinskom poslu, vrlo samozatajna, skromna, ali ponosna obitelj čija se vina nalaze maltene u svim boljim ugostiteljskim objektima sjeverozapadnog dijela Lijepe Naše. I vino koji su rijetki imali priliku ne samo probati, već i zbog njihove samozatajnosti, čuti za njih.


Kristijan Gačal/eMedjimurje.hr: Mnogi za Vaše vino kažu da je “prirodno”, recite nam malo više o vinariji Knehtl – Medenjak

– Njegujemo 5 Ha zemlje pod vinogradima, oko 25 000 trsova, koji se nalaze na Svetom Urbanu, južnoj padini Stanetinskog brijega i Željeznoj Gori. Mala smo vinarija i ponosno mogu reći da još njegujemo klasičan, starinski način rada u podrumu bez nekih velikih inovacija što se opreme tiče, a što ne znači da se jednog dana to neće promijeniti. Zasada nam to nije potrebno. Od sorata imamo Rajnski Rizling, Zeleni Silvanac, Chardonnay, Pinot sivi, Graševinu i Moslavac. U ponudi su suha i polusuha vina. Punimo i našu mješavinu vina od sorata Chardonnay, Šipon, Rizling Rajnski i Graševina pod imenom ”Urbansko”.


Kristijan Gačal/eMedjimurje.hr:
Koje sorte biste posebno izdvojili

– Naš “konj za trku” je Zeleni Silvanac koji je prisutan na našim vinogradima duže vrijeme, kao i Rajnski Rizling. I od našeg Sauvignonasu velika očekivanja.


Kristijan Gačal/eMedjimurje.hr:
Obitelj Knehtl njeguje vinograde sve od davne 1927 godine. Danas su zahtjevi tržišta puno veći nego je to nekada bilo. Morate biti prisutni u uhu

– Da. Ali gorice kao takve postoje i prije. Uz vinograde tovimo i junad kao dodatnu djelatnost, u slučaju da se dogodi nešto neplanirano kao što su vremenske nepogode, pa da stradaju vinogradi. Sve to iziskuje predanost i puno truda, vremena, ljudi se trebaju platiti i tako dalje. Nastojimo kombinirati ta dva posla, tako da ne stavljamo, kako ona poslovica kaže, “sva jaja u istu košaru”.


Kristijan Gačal/eMedjimurje.hr: Postoji li želja da se širite u vinskom poslu?

Naravno da bi htjeli, ali polako. Baš smo prošle godine posadili jedan vinograd i to sortu Muškat žuti, godinu prije Sauvignon i tako. Najstariji vinograd postoji 20 godina. Tendencija nam je da svake dvije godine sadimo nešto. Ne stoji se, čim se ukaže prilika, nešto se radi i sadi. Tereni za vinograde su skupi. Postoji puno vikendaša sa pripadajućim vinogradima, ali se baš nešto značajno ne događa s tim. To su raštrkani posjedi, vrlo mali. I ako bi vlasnik bio zainteresiran za prodaju, vikendica ide s tim. To nas baš ne zanima. Što ćemo sa svim tim silnim vikendicama, a ona je najčešća ta koja drži visoku cijenu zemljišta. Nama treba zemlja za vinograd, a ne vikendica za odmor.

Kristijan Gačal/eMedjimurje.hr: Postoji veliki epitet koje prati Međimursko vinogorje, a to je da je naš Sauvignon nešto posebno uz rame Pušipelu, Muškatu žutom i Tramincu. Kroz ove dvije sezone kako se radi Vinski kutak na našem portalu eMedjimurje.hr, u to smo se i sami uvjerili. Ovi pitomi, prelijepi bregi daju stvarno mnogo uz znalačke i vrijedne ruke naših vrlih vinara. Sinergija prirode i čovjeka kroz nove vinarske generacije je stigla, usuđujemo se reći, do ultimativne kvalitete u Međimurskom vinskom kraju. Obitelji rade zajedno, zdušno i beskompromisno kad je posao vino. Trendovi se prate, kao i inovativne tehnologije, odlazi se na razna natjecanja na državnoj i internacionalnoj razini, gdje se svi vraćaju barem sa jednim priznanjem ili medaljom. To je pokazatelj da se međimurski vinari ponosno mogu nositi sa bilo kojom domaćom ili internacionalnom etiketom rame uz rame.

Razgovoru se priključio i suprug Stanko Medenjak koji nam je malo objasnio vizije i s njegove strane

Dotaknuo bih se na početku Sauvignona. Na ”friško” je posađen i jako je nepredvidiv. Mijenja okuse kako se formira i školuje. Baš ne znaš što očekivati. Kombinacija okusa je prisutna kroz vrijeme. Tu se javlja kopriva, pa sijeno i čak bazga. Zatim Traminac je strašno škrt, to mu je potpis. Malo rodi, ali kompenzira kroz punoću okusa i neponovljive arome. Kod nas Traminca ima malo, ali razmišljamo o proširivanju njegovanja baš te sorte. Još bih dodao da novi zakon kaže da na etiketi sada mora stajati ”Zagorje – Međimurje”, tako da od ove godine svi međimurski vinari će to morati pisati na svoja vina. Povezani smo sada kao takvi, po slovu zakona.

Na kušanje su nam ponuđena sljedeća vina: Sauvignon, Urbansko (mješavina sorata), Silvanac zeleni, Rizling rajnski i Chardonnay.


KUŠANJE VINA I EVALUACIJA OKUSA

SAUVIGNON 2013 – KVALITETNO VINO, suho aromatično , 11,4% alc.

BOJA – bistro zlatna

MIRIS – agrumi sa naglaskom na grejp, iako mlad, fino pleše u nosu

OKUS – prati nos u stopu. Također fino balansirani agrumi sa zrelim grejpom

HRANA – može kao aperitiv i/ili toplo hladne salate na bazi piletine, tunjevine

URBANSKO 2013 – KVALITETNO VINO, mješavina šipon, rajnski rizling, graševina, chardonnay, 11,4% alc.

BOJA – svjetlo slamnasta

MIRIS – pokošena zelena trava sa notom orašastog voća ( evidentna baza Graševine )

OKUS – eksplozija osvježavajućih kiselina sa fino balansiranom mineralnošću i predivnom zelenom jabukom na retrookusu

HRANA – som na bijelom vinu, međimurski odrezak na umaku od vrhnja, juha od međimurskih štrukli

ZELENI SILVANAC 2013 – KVALITETNO VINO, suho, 11,8% alc.

BOJA – bistro zlatna sa pastelno svjetlo zelenom

MIRIS – bijelo proljetno cvijeće pomiješano sa finom vanilijom

OKUS – isprepletena kombinacija južnog voća i badema. Elegantan i vrlo postojan

HRANA – vrhunska bijela riba, fuži sa tartufima, a može i domaća međimurska gibanica

RIZLING RAJNSKI 2013 – KVALITETNO VINo, poluslatko, 11,4% alc.

BOJA – žitno zlatna

MIRIS – sortni. Podsjeća na zemljaste i travnate arome pomiješane sa prezrelom jabukom i dunjom

OKUS – čist i gladak kao svila sa punim okusom prezrele marelice, jabuke i kruške. Odličn primjerak

HRANA – kremasti sirevi ( brie, kozji sir ), deserti na bazi voća i orašastih plodova ( baklava, orehnjača, makovnjača )

CHARDONNAY 2013 (nefiltrirani) – KVALITETNO VINO, suho, 11,5% alc.

BOJA – slamnasto žuta

MIRIS – jabuka (”mušanjka”) sa fino balansiranim kiselinama koje prate arome svježe ispečenog peciva

OKUS – pomalo kremast sa zrelom granny smith jabukom na retrookusu. Gladak sa lijepom strukturom

HRANA – brancin na maslinovom ulju na podlozi ”spaghetti” od povrća (tanki julienne od mrkve i tikvice) i okruglica od mladog krumpira sa grilla, odkošteni pileći bataci u bijelom vinu sa tjesteninom u umaku od vrhnja i kozjeg sira posipanom sa tostiranim bademima

Vina Knehtl – Medenjak

Sveti Urban 82, 40312 Štrigova

Kontakt:

040 / 830 167

091 / 931 4368

Najnovije