Novi trendovi u drvnoj industriji: Savjeti i ideje za uređenje doma

U suradnji s Drvnim centrom Filo od sada ćemo jednom mjesečno objavljivati novitete savjete i ideje za uređenje doma.


U nastavku pročitajte kakvi nas to noviteti očekuju u domeni uređenja interijera:

Sajam svih sajmova u svijetu namještaja, 53. po redu milanski “Salone Internazionale del Mobile” postavio je nove trendove u svijetu namještaja. Sajam, koji se tradicionalno održava u travnju, na jednom mjestu okuplja dizajnere, proizvođače, trendsetere i sve obožavatelje interijera. Iako je ovogodišnji sajam bio nešto slabije posjećen nego protekle dvije godine, on još uvijek predstavlja središnji događaj u svijetu namještaja.

Kad je o konceptu riječ, sajam je podijeljen u tri kategorije stila: klasičan stil, moderan stil te noviteti u dizajnu. Uz sam sajam, organizirane su prateće izložbe kuhinje (EUROCUCINA) i kupaonice (The International Bathroom Furniture Exhibition). Mladi su dizajneri svoju kreativnost mogli prikazati i na popratnom događaju Salone Satellite.

Najveći novitet sajma je postavljanje kupaonice kao centralnog dijela doma. Tu je funkciju donedavno imala kuhinja, no zbog novih trendova u načinu življenja, kupaonica se više ne povezuje samo s higijenom, već postaje mjesto uživanja i opuštanja.

Kad je o materijalima riječ, nije teško primijetiti kako dominaciju sve više preuzimaju prirodni materijali. Najistaknutiji materijal ove sezone je drvo, a uz drvo dominiraju mramor, metal i staklo. U trendu su i kompozitni materijali odnosno imitacije drveta, bakra, mramora i cementa, koji se najčešće koriste u kupaonici i kuhinji. Staklo je zatamnjeno u smeđim, narančastim i plavim nijansama.

S obzirom na lagani oporavak gospodarske situacije, boje su opet u trendu. Javlja se novi optimizam koji se u pastelnim nijansama prenosi i na namještaj. Riječ je o vrlo sofisticiranim i blagim tonovima.

Elementi namještaja više nisu dio cjeline, već postaju poseban dio priče koja je ispričana kroz kombinaciju materijala, oblika i detalja.

Drvo je najčešće korišteni materijal i u blagavaonicama. Osim drva, vrlo se često koriste i mramor, staklo ili metal. Stolovi i stolice također su napravljeni od drva. Ploča šanka, radna ploča te kuhinjski stol napravljeni su od grubog i skoro neobrađenog drvnog trupca. Na taj se način unosi vizualna toplina te povezanost s prirodom.

Kuhinje su visoko tehnološki napredne te zadovoljavaju ekološke standarde, a otok postaje višefunkcionalan. Završni detalji postaju izuzetno važni te kuhinji daju posebnu osobnost. Novitet su i klizna vrata na visećim elementima koji su kombinacija punih i šupljih elemenata i boja i materijala. Uglavnom dominira bijela boja.

Ovogodišnji sajam , kojeg je posjetilo 357.212 posjetilaca, karakteriziraju okrenutost prema prirodnim i “toplim” materijalima te novorođeni optimizam koji se odražava putem prisutnosti boja. Suvremeni način života reflektira se na umjetnosti i samim time na dizajn namještaja. Namještaj više nije samo namještaj te svaki komad namještaja ima svoju priču koja odražava vlasnikov osobni stil i filozofiju življenja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije