Priča iz Dubrovnika: Pustakovčani na susretu katoličke mladeži

Članovi Kluba mladih “Pustakovčan” sudjelovali su na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku, 26. i 27. travnja 2014. godine, zajedno s drugim župljanima Župe svetog Jurja u Trnju te kao dio Donjomeđimurskog dekanata, iz kojeg su za Dubrovnik krenula tri autobusa puna mladih vjernika.

U Dubrovniku ih je dočekala neumorna kiša i umor njih samih nakon cjelodnevnog putovanja, no njihova želja za Kristom bila je jača od svega toga. Kapljice kiše doživjeli su kao Božji blagoslov poslan da ih čuva te je tako kišu bilo lakše podnijeti. Iako mokri, mladi su se skupljali u luci Gruž ispred oltara, s nestrpljenjem iščekujući početak mise.

Misu je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić, na početku pozdravivši sve okupljene mlade, ponosan na brojnost sudionika. Unatoč kiši, započela je misa i susret s Kristom kojeg su svi mladi željno iščekivali posljednjih mjeseci. Tijekom mise, slabašno se sunce pojavljivalo iza oblaka, a oni su znali da je Bog sigurno s njima. Kiša je polako prestajala, a kako je misa odmicala, i sunce je probilo svoj put kroz oblake.

Zasigurno najljepši osjećaj obuzeo ih je kada su, zajedno s 35 000 mladih, zapjevali himnu susreta, pjesmu Na slobodu pozvani. Zajedništvo u vjeri i ljubavi prema Bogu, ali i svakom živom stvorenju, ispunili su luku Gruž i cijeli Dubrovnik, a osjećaji koji su obuzeli sudionike neće izblijediti nikada. No, Susret hrvatske katoličke mladeži nije samo misa u 17 sati u luci Gruž.

Susret počinje mjesecima prije, kada se svaka župa ili dekanat okuplja na manjim susretima te se kroz molitvu i duhovne radionice sudionici pripremaju za centralni događaj Susreta. Susret je i samo putovanje, koje je u ovom slučaju trajalo čak 12 sati, tijekom kojeg se putnici upoznaju, druže, mole i postaju jedna velika obitelj. Susret je također i noćenje kod obitelji domaćina s kojom većina ostane u kontaktu te se tako širi mreža prijatelja po cijeloj Hrvatskoj, a sudioniciupoznaju različite ljude, mjesta, hrvatski jezik i običaje.

Susret u Dubrovniku bio je i večernji program na Stradunu, kojeg je opet ispunilo zajedništvo mladih katolika uz pjesmu i ples različitih izvođača. Vrhunac večeri bio je točno u ponoć, kada su pustili balone ljubavi da odlete u noć, u slavu svetom Ivanu Pavlu II. i svetom Ivanu XXIII.. Nastavak je i sljedeći dan, u nedjelju, na misama u različitim župama domaćinima. Župu svetog Jurja u Trnju ugostila je Župa svetog Petra iz samog Dubrovnika.

Primili su ih na najbolji mogući način, otvoreni i puni pozitivne energije. Nedjeljnu misu predvodio je šibenski biskup Ante Ivas koji “iako je star, vedrog je duha!” Hvala svim župljanima na gostoprimstvu, udobnim krevetima i toplim obrocima koji su boravak u Dubrovniku učinili još ljepšim i bezbrižnijim.

Nakon svih duhovnih događaja, sunčano vrijeme iskoristili su za razgled naljepšeg grada jadranske obale, tzv. “hrvatske Atene” kako ga njegovi stanovnici zovu. Susret je također i putovanje kući, tijekom kojeg se autobusom orio smijeh i pjesma. Na putu su posjetili i crkvu hrvatskih mučenika u Udbini, saznavši kako je crkva nastajala od ideje do realizacije. U kasnim noćnim, tj. ranim jutarnjim satima, svi su se sretno vratili svojim kućama, ispunjeni Božjom ljubavi i blagoslovom.

Susret je svako novo  prijateljstvo nastalo između sudionika, svaka lijepa riječ, svaki osmijeh, počinje pripremama, ali ne završava nikada – svaki ga sudionik uvijek nosi u svom srcu. Nadamo se da će naše prekrasno iskustvo potaknuti barem jednog čitatelja da odluči sudjelovati na Susretima hrvatske katoličke mladeži – sljedeći će biti već 2017. godine u Vukovaru!

Svima vama šaljemo sreću koja nas ispunjava od Susreta, i Bog vas blagoslovio!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije