U Međimurju zabilježeni slučajevi epidemije ušljivosti i svraba

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije na svojim web stranicama objavio je popis prijavljenih bolesti za prva tri ovogodišnja mjeseca. Stručni komentar o kretanju zaraznih bolesti (analizu) dala je rukovoditeljica Djelatnosti za epidemiologiju Višnja Smilović, dr. med. spec. epidemiolog.

Tuberkuloza u prvom kvartalu ove godine i dalje pokazuje nižu pojavnost, što je rezultat rada svih zdravstvenih subjekata na provedbi “Nacionalnog programa suzbijanja tuberkuloze”. Također je povoljno stanje skupine spolnih, odnosno spolno prenosivih bolesti: u prvom kvartalu nema prijavljenih bolesti niti syphilisa (0), gonorrhoeje (0), AIDS-a (0), HIV (1).

Varicellae kao tipična dječja kapljična zarazna bolest protiv koje se ne cijepi javljaju se kontinuirano ali u prva tri mjeseca ove godine pokazuju znatno manju učestalost nego prošle godine u istom razdoblju. Eneterokolitisi u prva tri mjeseca pokazuju veću pojavnost nego u istom razdoblju prošle godine a što je rezultat veće pojavnosti i grupiranja Rota virusnih enterokolitisa u nekoliko kolektiva i obitelji.

Streptokokne bolesti bilježe uobičajeno sezonsko pojavljivanje sa prosječnom učestalošću kao i ranijih godina sa najvećim brojem oboljelih u dječjoj dobi. Isto tako se bilježi veća učestalost pojave ušljivosti u mjesecu ožujku zbog epidemije iste u jednoj osnovnoj školi.

U navedenom razdoblju imali su zabilježeno nekoliko manjih obiteljskih epidemija svraba, jednu epidemiju ušljivosti u osnovnoj školi te jednu epidemiju rota virusnih proljeva u dječjem vrtiću. Kažu kako su provedene sve protuepidemijske mjere i nadzor epidemiološke službe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije