Peludna prognoza od 25. travnja do 1. svibnja

Prema rezultatima aerobioloških analiza zraka trenutno je u Međimurju prisutna izuzetno velika raznolikost peludnih zrnaca biljaka koje se rasprostranjuju vjetrom. Od drveća nalazimo hrast, brezu, bukvu, jasen, grab, platanu, četinjače i dr. Od korovnih biljaka prisutna je pelud trputca i koprive te pelud trava.

Od spomenutih vrsta kao najveće alergene možemo izdvojiti pelud breze, hrasta i trava, s obzirom na intenzivnost simptoma koje izaziva i udio osjetljivih osoba u populaciji. Iako je peludna raznolikost trenutno velika, ukupna količina alergene peludi u zraku nije zabrinjavajuće visoka. Takvo stanje uvjetovano je promjenjivim vremenom s učestalim kišnim periodima koji dovode do ispiranja peludnih zrnaca iz zraka te smanjenja ukupne koncentracije.

U nadolazećem razdoblju postupno će opadati raznolikost i koncentracija peludi drveća dok će rasti raznolikost i brojnost peludnih zrnaca korova. Također se očekuje porast koncentracije peludi trava s niske na umjerenu razinu. Količina peludi u zraku uvjetovana je vremenskim prilikama pa će sunčana i topla razdoblja poticati biljke na otpuštanje peludi dok pljuskovi i hladnije, oblačno vrijeme donosi privremene periode olakšanja za alergičare.   

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije