Počinje obilježavanje Dana Međimurske županije

Od četvrtka, 24. travnja do nedjelje 4. svibnja trajat će ovogodišnje obilježavanje Dana Međimurske županije, koje će kulminaciju imati u utorak, 29. travnja, kad će se u 19 sati u Scheierovoj zgradi u Čakovcu održati Svečana sjednica Skupštine Međimurske županije.

Kako je naglašeno na konferenciji za novinare održanoj u utorak u županijskoj Maloj vijećnici, jedan od ciljeva ovogodišnjeg obilježavanja je da se manifestacije održavaju širom Međimurja, jer županija nije samo Čakovec i okolica. Kako je naglasio pročelnik Upravnog odjela za poslove župana MŽ Alen Kajmović, pripremljen je raznovrsni program, a kao i ranijih godina u organizaciji su sudjelovale brojne udruge i institucije.

Iako nema otvaranja velikih kapitalnih objekata, programom se želi ukazati na smjer u kojem idemo i planove ove županijske vlasti koja Međimurjem upravlja nešto manje od godine dana, rekao je Kajmović. – Tako otvaranjem prometnica u gornjem dijelu Međimurja pokazujemo potrebu gradnje komunalne infrastrukture, postavljanjem ploča dobrodošlice našu usmjerenost prema turističkom razvoju, a uključivanjem velikog broja udruga civilnog društva u program, važnost suradnje svih u stvaranju identiteta županije – kazao je Kajmović.

Ispred zgrade Međimurske županije na inicijativu i kao poklon Zrinske garde Čakovec postavit će se bista Petra Zrinskog, a svim građanima Međimurska županija poklanja koncert proslavljenoga glazbenoga izvođača Krunoslava Kiće Slabinca. Koncert će se održati u srijedu, 30. travnja u Centru za kulturu Čakovec s početkom u 20 sati.

Tradicionalno, najveći broj posjetitelja očekuje se ove subote, kad će središtem grada prodefilirati hrvatske povijesne postrojbe koje će predati prijavak županu Međimurske županije Matiji Posavcu. Također, održat će se i manifestacija “Kaj Međimurci delaju dok nikaj ne delaju”, te podjela lovačkog gulaša. Na Svečanoj sjednici Skupštine Međimurske županije, osim prigodnih govora podijelit će se i Povelje Međimurske županije, kao i najviše županijsko priznanje, nagrada “Zrinski”. 

Povelje dobivaju Zlatko Orsag iz Orehovice, Snježana Dominić iz Donjeg Kraljevca, NK “Mladost” iz Preloga te Klub ratnih veterana samostalne 54. pješačke bojne “Goričan”. Nagrade “Zrinski” za proteklu godinu idu Franji Preložnjaku iz Nedelišća, Roberti Barat iz Murskog Središća, Ivanu Pranjiću iz Mihovljana, Zaštitarsko ekološkoj organizaciji  “Nobilis” iz Čakovca, te KUD-u Donji Vidovec.

Kako 30. travnja osim Dana Međimurske županije obilježavamo i Spomendan Hrvatskoga sabora na pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, na Svečanoj sjednici očekuje se i dolazak visokih izaslanstava iz Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske te brojnih hrvatskih županija.
Organizatori su naglasili da je program rađen za građane, stoga očekuju da će sve manifestacije koje se organiziraju biti dobro posjećene.

Kompletni program obilježavanja Dana Međimurske županije pogledajte klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije