Na prostoru bivše vojarne posadili 30 sadnica i postavili klupe

Prije desetak dana u Čakovcu je okupljena Inicijativa 1729/2 s ciljem privremenog oživljavanja javnog prostora u Gradu Čakovcu, u prostoru bivše vojarne.

Radi se o katastarskoj čestici broj 1729/2 po kojoj je i nazvana ova neformalna mreža. Inicijativa 1729/2 trenutno okuplja desetak lokalnih organizacija civilnog društva (ACT Grupa, CEZAM, HDLUM, MURID i drugi) i dvadesetak pojedinaca/ki iz lokalne zajednice (umjetnici/ice, arhitekti/ice, dizajneri/ice, aktivisti/ice) uz potporu nacionalnih organizacija i platformi (Savez udruga Klubtura, Pravo na grad, Mreža mladih Hrvatske i drugi) te drugih relevantnih dionika u lokalnoj zajednici, poput Tehnološko-inovacijskog centra Međimurja i REDEA – Regionalne razvojne agencije Međimurje.

Ideja za oživljavanjem ovog neiskorištenog javnog prostora postoji već duži niz godina, a aktualizirana je na inicijativu ACT Grupe, konzorcija za održivu lokalnu zajednicu, koja je osmislila projekt Društvenog centra Čakovec. Ideja je u dijelu prostora bivše vojarne (k.č. 1729/2) uspostaviti samoodrživi model korištenja i upravljanja javnim resursom, gdje članovi/ice zajednice imaju potpunu slobodu okupljanja s ciljem provedbe grupnih aktivnosti, društveno poduzetničkih djelatnosti, socijalnih i kulturnih usluga, informiranja i drugih djelatnosti.

Organizacije i pojedinci/ke okupljeni u Inicijativu 1729/2 osmislile su i definirale dvomjesečni program s petnaestak javnih događaja koji bi se organizirali i proveli na spomenutoj lokaciji, s ciljem oživljavanja prostora koji godinama stoji neiskorišten i njegovim stavljanjem u javnu funkciju na dobrobit i zadovoljstvo svih građana/ki Čakovca i šire zajednice. Prostor je u vlasništvu Međimurske županije, koja je, prepoznajući važnost građanskog samoorganiziranja i djelovanja za opće dobro, Inicijativi dala dozvolu za njegovo privremeno korištenje.

Prva javna akcija Inicijative na prostoru bivše vojarne održana je u utorak 22. travnja 2014. na međunarodni Dan planeta Zemlje, koji se ove godine održava na temu “Zeleni gradovi”, gradovi u kojima se omogućuje čistiji transport, teži ostvariti bolja kvaliteta zraka i u kojima se potiču zelena gradnja i obnovljivi izvori energije.

Na površini koja omeđuje prostor zamišljenog Društvenog centra Čakovec posađeno je 30 sadnica autohtonih sorti voćaka, koje su posadili zadrugari iz Socijalno-poljoprivredne zadruge “Domači vrt”, članice ACT Grupe. Osim toga, volonteri/ke CEZAM-a izradili/e su i postavili/e drvene klupice za odmor.

Ovom volonterskom akcijom, realiziranom kroz projekt “Volontersko pajdaširanje” koji s partnerima provodi Autonomni centar – ACT, na simboličan način željeli su skrenuti pozornost javnosti i struke na važnost i opravdanost dugoročnog ulaganja u buduće parkove i zelene površine u Čakovcu i Međimurju, odnosno upozoriti na negativan trend pretvaranja parkova i šuma u građevinske ili shoping zone. Istovremeno, sadnjom ovih voćki podupiru lokalne, ekološke, proizvođače hrane kojih je u Međimurju tridesetak.

Sljedeća akcija održat će se već idućeg vikenda, u subotu 26. travnja 2014. u sklopu velike nacionalne kampanje “Zelena čistka”, kada će čistiti područje vojarne. Nacrt rasporeda ostalih aktivnosti potražite Facebook stranici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije