Na Veliki petak u centru Sitnica podignut i blagoslovljen križ

Na Veliki petak, 18. travnja u središtu romskog naselja Sitnice postavljen je i blagoslovljen veliki drveni križ s likom razapetog Isusa Krista. Župnik Tomislav Antekolović prilikom blagoslova naglasio je kako se radi o povijesnom danu za naselje Sitnice i populaciju Roma koji ovdje žive jer od 1945. godine kada su se tu naselili nikad nije podignut vjerski spomenik, javlja Muralist.

Ovo je prvi takove vrste i on je samo početak nečega što može donijeti još nešto više u budućnosti, a to je razmišljanje o izgradnji kapelice. On predstavlja ljubav i slogu koju među sobom održavaju žitelji naselja, a ne vrijeđa nikoga bilo koje druge vjeroispovijesti, rečeno je. Lijep i velik križ podignut je na zemljištu obitelji Horvat koja ga je donirala mjestu uz veliko zalaganje gradskih vlasti i župne zajednice te Mjesnog odbora Sitnica.

Ovom svečanom trenutku za naselje Sitnice prisustvovali su domaćin predsjednik VMO Sitnice Milorad Mehanović, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, njegov zamjenik Zvonimir Vrtarić i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Željko Balog. Predsjednik VMO Sitnice Milorad Mehanović istaknuo je da je ovo još jedan dokaz svima da nisu samo Romi, već i vjernici koji po svim postulatima žele biti dio ovoga društva.

Željko Balog  istaknuo je da će  ovaj primjer Sitnica sigurno slijediti i ostala romska naselja u  Međimurju. Ovo je samo još jedan dokaz da kroz vjeru možemo postići onaj zajednički cilj da poštujemo jedni druge, da se  opismenimo, da uvažavamo jedni druge  bez obzira na naciju, vjeru i spol. Gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da slika koju vidimo govori više od riječi s obzirom na broj mještana koji se okupio.

– Mi smo samo poštovali njihovu želju razmišljali smo o zboru građana, ali su nas uvjerili da nije potreban s obzirom da je to želja većine i mi smo im povjerovali i sad uvjerili da su bili u pravu. U svom obraćanju naglasio je da su Sitnice postale primjer drugim romskim naseljima u Međimurju i da su po infrastrukturi i izgrađenosti možda i vodeći. – Kad bi se još u naselju pobrinuli oko okoliša ono ni u kojem pogledu ne bi zaostajalo za bilo kojim gradskim dijelom, rekao je Srpak.

Župnik je na kraju svim obiteljima koji su za to osjećali potrebu poklonio raspelo. Svečanost blagoslova križa svojim je pjevanjem uveličao Župni zbor.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije