Tko će imati pravo na pomoć u kući i usluge dnevnog boravka?

Od 1. svibnja pravo na pomoć u kući te usluge dnevnog boravka i pomoći u kući besplatno će imati starije osobe s mirovinom do 1500 kuna. Oni koji primaju od 1500 do 2000 kuna pola će programa imati besplatno, a pola će im namiriti jedinica lokalne samouprave ili oni sami.

Starije osobe s primanjima višim od 2000 kuna pomoć gerontodomaćice sami će plaćati, odnosno mogu im je platiti njihova djeca.


Bez kontrole 58 milijuna

Novine su to kojima Ministarstvo socijalne politike i mladih redefinira financiranje programa pomoći starijim osobama i staračkim domaćinstvima, za što godišnje daje 58 milijuna kuna jedinicama lokalne samouprave. Program postoji već deset godina i ministrica Milanka Opačić ističe da je dobar, ali njegovo se korištenje nije uopće kontroliralo, o čemu svjedoči niz pritužbi Ministarstvu.

Zbog tih su pritužbi službenici centara za socijalnu skrb već mjesec i pol na terenu i provjeravaju niz slučajeva. Ispostavilo se da neke od starijih osoba nisu ni znale da im je ime na popisu korisnika programa pomoći u kući, dakle netko je uzimao novac za njih, trošilo se nenamjenski, a pokazalo se i kako su gerontodomaćice gdjekad radile u programu na crno ili pak da su samo fiktivno zaposlene.

Pojedine su općine i gradovi na popisu korisnika imale osobe koje su umrle, odselile se k djeci ili u dom. Zbog svega će sada financiranje programa nadgledati centri za socijalnu skrb, kako je to i propisano novim Zakonom o socijalnoj skrbi.

– Želimo programom pokriti sve starije osobe kojima je pomoć potrebna, ali i da ne plaćamo za ljude koji su umrli ili su kod svoje djece i u domu. Zato ćemo preuzeti kontrolu nad provođenjem programa i centri će kontrolirati rad gerontodomaćica – kazala je Milanka Opačić i pozvala sve koji znaju za dislocirana staračka domaćinstva kojima treba pomoć u kući, organiziranje prehrane ili prijevoz primjerice liječniku, da to jave nadležnom centru za socijalnu skrb.

Ondje će ih informirati o njihovim pravima i uputiti na pružatelja usluge u njihovu kraju. Pružatelji usluge većim su dijelom udruge, ali u područjima u kojima ih nema to mogu biti i domovi za starije, Crveni križ i slično. Do kraja godine bit će objavljen javni poziv za udruge koje pružaju uslugu gerontodomaćica. Napravit će se i točan cjenik svake usluge, čega sada nema.


Zaposleno 1045 ljudi

Ispitivanje Ministarstva među populacijom starijom od 65 godina u 19 županija (Međimurska nije u programu, Grad Zagreb ima svoj program) pokazalo je da 47% ispitanika ima primanja do 1500 kuna, a 25% ih prima između 1500 i 2000 kuna. Na programima pomoći u kući zaposleno je ukupno 1045 ljudi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije