Aco Stanković na Noći knjige u čakovečkoj Knjižnici Nikola Zrinski

23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega.

Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO poziva čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava. U SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Irskoj…

Tog se dana održava i World Book Night (Svjetska noć knjige), godišnja proslava kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, za koju se tiskaju posebne besplatne knjige i dijele svima željnima čitanja. U Hrvatskoj se Noć knjige održava od 2012. godine. Od 2014. godine Noć knjige održava se i u Sloveniji i Crnoj Gori.

Knjižnica i čitaonica Nikola Zrinski Čakovec i ove godine organizira spomenutu manifestaciju za svoje članove i korisnike. U nastavku donosimo program manifestacije:

Dječji odjel

10:00 Dijete, knjiga, okoliš
Radionica povodom Dana planeta Zemlje i Noći knjige.

13:30 Naši mladi književnici
Književni susret s mladim nadama Mariom Molnar (12 god.), autoricom knjige “Bijeg” i Vedranom Horvatom (14 god.), autorom knjige “Kad knjige govore”, pobjednicima natječaja “Moja prva knjiga” Centra za neohumanističke studije 2013. godine. Svoju će knjigu predstaviti i Rene Hoblaj (13 god.), koji je sudjelovao na istom natječaju s knjigom “Magistalija”.

18:00 Večer bajki
U suradnji s Prijateljima waldorfske pedagogije Varaždin, udrugom za promicanje waldorfskog pristupa u obrazovanju, održat će se radionica/pričaonica bajki uz prstovne igre, gestovno kolo i pjevanje pjesama iz norveškog folklora. Radionica je namijenjena djeci od 5 do 9 godina. Zbog ograničenog broja sudionika prijava obavezna!


Opći odjel

19:30 Otvorenje izložbe “Rupoportreti” Veljko Posavec
Veljko Posavec rođen je 17. veljače 1984. godine u Čakovcu. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna – Odjel grafike u Zagrebu 2002. godine. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Miroslava Šuteja, a diplomirao je 2007. godine u klasi profesorice Nevenke Arbanas. Živi i radi u Varaždinu.


20:00 Aleksandar Stanković književni susret

Aleksandar Stanković rođen je 1970.g, od 1998. g. radi kao novinar. Autor je knjiga poezije “Jutra pobijeđenih” ,”Igor Mandić na mjesecu”, “Uglavnom su me voljele starije gospođe” i knjige eseja “Sto faca i Aca”.  Moderatorica: Željka Hatvalić Strahija

21:31 Koncert grupe Genova

Ulaz na sva događanja je besplatan!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije